Nove stranice klupske istorije fudbaleri Partizana ispisaće večeras u Belorusiji. Crno-beli izaći će na megdan BATE Borisovu (20.45, RTS1) u prvom meču plej-ofa za grupnu fazu Lige šampiona. Zov miliona, ali i fudbalske slave „opasno“ mami Sašu Ilića i saigrače, koji često evociraju uspomene iz 2010. kada su se poslednji put našli u grupnom delu najelitnijeg i najbogatijeg klupskog takmičenja. Kuglica na žrebu prošlog petka stala je tačno na polje koje su poželeli crno-beli, svesni da se favorit u liku BATE Borisova može eliminisati u dva meča, pogotovo što je revanš u Beogradu 26. avgusta.


Srpski šampion doputovao je u Borisov u ne baš idealnom raspoloženju. Poraz od Vojvodine prošlog četvrtka uverio je sve u klubu da su pukotine u odbrani vidljive „golim okom“ i da će BATE sigurno pokušati da primeni recept Novosađana i da pritiskom na poslednju liniju što lakše dođe do gola. Veliko je pitanje da li će Balažic i Fabrisio uspeti da poprave utisak, pogotovo što beloruski predstavnik ima u napadu kvalitetnije i sposobnije igrače u odnosu na rumunsku Steauu.

– BATE je najteži protivnik u ovoj fazi. Igrao je u Ligi šampiona prethodnih sezona i po tome je favorit, međutim i Steaua je bila favorit. Vojvodina nam je bila dobra opomena i znamo šta nam je činiti, jer nam je ovo takmičenje veoma važno. Sa druge strane, već imamo obezbeđeno učešće u Ligi Evrope – mišljenja je Stefan Babović.

BATE poslednjih sezona redovno igra u grupnoj fazi evropskih takmičenja. Organizaciono je najbolji beloruski tim, koji u trenutnom sastavu ima trojicu igrača koji su igrali u Srbiji. Nemanja Nikolić i Filip Mladenović oprobali su se u Crvenoj zvezdi, dok je Nikola Milunović u Borisov stigao direktno iz lučanske Mladosti. Sva trojica su standardni u timu (ujedno su i jedini stranci); Milunović na poziciji levog štopera čuva leđa Mladenoviću na beku, dok je Nikolić uz čuvenog Hleba vodeći kreativac. Nikolić zbog povrede neće nastupiti protiv Partizana, dok će preostala dvojica sigurno biti u sastavu. BATE je na poslednja tri meča postigao samo jedan pogodak (Videoton, Dinamo Minsk, Gomel), u problemu je sa realizacijom, međutim iskustvo Radionova i Volodka poziva srpskog predstavnika na maksimalan oprez.

– Spremni smo za ono što nas čeka u Belorusiji. To što BATE nije dao gol u poslednja dva meča ne mora ništa da znači, baš kao što ništa ne znači ni naš poraz od Vojvodine. Ovo je posebna utakmica u kojoj ćemo se mi truditi da nametnemo svoj ritam igre. Trener ima neke taktičke zamisli, ali vam to ne bih otkrivao – istakao je Vulićević.

 

Božinov svestan izazova

Valeri Božinov nalazi se pod posebnim pritiskom s obzirom da od početka sezone pruža preskromne partije zbog čega je iskritikovan i od strane trenera Zorana Milinkovića: “ Pritisak naravno postoji, ali je Partizan takav klub. Da nema pritiska igrao bih u nekoj drugoj ekipi, sa manjim ambicijama“, svestan je Božinov zadatka koji je pred crno-belima.

 

Lomić prevario crno-bele

Do pre dva dana povratak Marka Lomića u Partizan bio je gotova stvar, međutim sa svakim narednim satom utisak je da je iskusni levi bek sve dalje od Humske: “ On nas je prevario. Što se mene tiče on više nikada neće igrati u Partizanu, ali ostavio bih ogradu i uputio bih vas na direktora Miloša Vazuru. Kako sada stvari stoje izgleda da od toga neće biti ništa – besan je Milorad Vučelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari