Sve starešine Komandnog stanja Prve armije znale su da je Blagoje Govedarica, optužen za skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića, bio u kasarni na Topčideru, i zadužen za uzimanje hrane za svoju četu, izjavio je juče oficir Vojske Srbije Majran Mirčevski pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.


Svedočeći na suđenju Mladićevim „jatacima“, Mirčeski je objasnio da je Govedarica ispred svoje jedinice – čete za obezbeđenje, bio zadužen da podnosi brojčano stanje komandi i da uzima hranu za svoju četu. Tužilaštvo sumnja da je deo te čete bio zadužen za lično obezbeđenje Mladića, kao i da je Govedarica uzimao hranu i za njihove potrebe. „Sve starešine su znale da je Govedarica u kasarni na Topčideru, kao i minimum još stotinak od 2.000 ljudi koji su tamo smešteni“, rekao je svedok.

Na molbu Govedaričinog advokata Nebojše Milosavljevića, svedok je pojasnio da je Govedarica sve radio u skladu sa zakonom i procedurom, jer bi u suprotnom odgovarao. Mirčanski, koji je kontrolisao kome se izdaje hrana, naveo je da je Govedarica izvršavao svoj zadatak do gašenja jedinice, odnosno Komande stana u čijem je sastavu bila.

Drugi svedok koji se juče odazvao pozivu suda – Verica Kostić je posvedočila da je stan svog nevenčanog supruga u Ulici Jurija Gagarina izdala 2002. prvooptuženom Stanku Ristiću, dok joj je kiriju donosio njegov sin Predrag, takođe optužen za skrivanje Mladića. Ona je navela da joj je Stanko Ristić rekao da stan iznajmljuje za brata koji povremeno dolazi u Beograd, kao i da nije proveravala ko boravi u stanu, jer za to nije bilo potrebe. Ugovor o zakupu stana otkazali su, kako je navela, 2005. ili 2006.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. i 3. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari