Oglasila se Pošta Srbije povodom zatvaranja ekspozitura na severu Kosova 1Foto: Radmila Marković/Danas

Pošta Srbije oglasila se zvaničnim saopštenjem povodom akcije zatvaranja objekata na severu Kosova, navodeći da je „srpski narod na severu KiM pod sve većim pritiskom“.

„Policija Aljbina Kurtija upala je juče u devet poslovnica Pošte Srbije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije – Lešak, Zubin Potok, Leposavić, Sočanica, Banjska, Zvečan, Kosovska Mitrovica 1, Kosovska Mitrovica 2 i Kosovska Mitrovica 3, čime je nastavljen sistematski teror nad srpskim većinskim stanovništvom u ovim opštinama“, podsećaju iz Pošte.

Dodaju i da je priveden direktor radne jedinice na KiM Ivan Milojević i njegovi saradnici, sa nalogom da se svi ponovo danas jave na dodatno saslušanje.

„Kurtijev režim već duže vreme sprovodi teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji kao sveobuhvatni plan različitih metoda pritisaka, pretnji i ucena, sa ciljem da se zastraše Srbi, na Kosovskom pomoravlju juče, danas u sve četiri opštine na Severu Kosova i Metohije upadom sa dugim cevima, uz podršku zemalja Kvinte. Novi nezapamćeni teror nad srpskim narodom, pojedincima i privrednim subjektima koji su od interesa za život srpskog naroda na KiM, uz ranije ukidanje dinara i platnog prometa, prethodne napade na Banku Poštanska štedionica i sada na Poštu Srbije, na srpski narod i sve ono što predstavlja okosnicu iole normalnog života za Srbe na KiM“, navode iz Pošte.

Takođe, kažu, ovo je poslednja u nizu jednostranih akcija koje ruše sporazume postignute u okviru Dijaloga i sprečavaju proces normalizacije odnosa.

„Oni ne samo da ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština i pomognu da srpski narod normalno živi, već poništavaju sve dogovore nasiljem i dugim cevima. Cilj je očigledno nameran i proračunat, usmeren ka izazivanju ponovnog ratnog sukoba i, takođe, u direktnoj je suprotnosti sa Akcionim planom dogovorenim u Dijalogu još 2015. godine, koji predviđa da će se pitanje poštanskih usluga rešavati u kasnijoj fazi Dijaloga. Svi ovi akti imaju za cilj dalji pritisak, proterivanje i etničko čišćenje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari