Oglasilo se tužilaštvo o pretresima u prostorijama „Amana“: Uhapšeno pet osoba 1Foto: Printscreen/MUP

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije MUP RS i Poreske policije uhapšeno je pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela Pranje novca i Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost.

Sumnja se da su oni u periodu od 1. decembra 2020. godine do 31. jula 2023. godine preko fantomskih firmi izvlačili novac u iznosu od oko 2 milijarde dinara iz privrednog društva “Aman”, koji su dalje plasirali u inostranstvo, nelegalnu gradnju i kupovinu nepokretnosti u nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine, navodi se u saopštenju.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je preuzelo na dalje postupanje predmet protiv pet okrivljenih koji se vodio pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom zbog krivičnog dela Građenje bez građevinske dozvole, nakon što se došlo do saznanja da se pored elemenata tog krivičnog dela u radnjama osumnjičenih stiču i elementi krivičnog dela Pranje novca, koje je u nadležnosti višeg javnog tužilaštva.

Preuzet je i predmet iz Drugog osnovnog javnot tužilaštva u Beogradu koje je vršilo provere u vezi sa poreskim krivičnim delom.

Narednom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je ukupno 11 osumnjičenih od kojih se pet već nalazi u pritvoru, petoro je danas lišeno slobode, dok će protiv jedne osumnjičene biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Danas su lišeni slobode stvarni vlasnici fantomskih firmi M. B, R. B, N. B, J. A, i knjigovođa M. S, dok će protiv A. A. biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

U pritvoru se već nalaze zastupnik PD “Aman” N. P, M. B, zakonski zastupnici privrednog društva “Aman Real Estate” M. V. i K. S, kao i dvoje fiktivnih investitora u gradnju nelegalnog objekta S. M. i M. N.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni preko mreže fantomskih firmi podnošenjem lažnih faktura izvlačili novac iz pd “Aman” koji su potom podizali sa računa fantomskih firmi i deo dalje bez osnova plasirali u inostranstvo, u Kinu.

Drugi deo su, kako se sumnja, ulagali u izgradnju objekta od 40.000 kvadratnih metara u Surčinu, kao i u kupovinu nepokretnosti velike vrednosti na povezana lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari