Oglasio se Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost Srbije povodom požara u Zaporožju 1Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije oglasio se večeras povodom požara u blizini nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini.

„U medijima i na društvenim mrežama pojavila se informacija o požaru na lokaciji nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini. Za sada nema zvaničnih informacija o ovom događaju. Nivo radioaktivnosti u okolini NE Zaporožje, na teritoriji Ukrajine i Evrope nije povišen“, navodi se u saopštenju direktorata.

Oni dodaju da automatske merne stanice u našoj zemlji takođe nisu zabeležile povećanje radioaktivnosti.

Za kraj navode da Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost nastavlja da prati situaciju i da na vreme obaveštava javnost.

Podsećamo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da su ruske snage zapalile ublizini nuklearne elektrane u Zaporožju.

„Trenutno je nivo radijacije u granicama normale. Međutim, dokle god ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna“, navodi se u njegovoj objavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari