Oglasio se Inspektorat za rad povodom pada dva krana u Beogradu 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Inspekcija rada je izvršila nadzore na gradilištu „Airport garden“, a veštačenjem stručnjaka građevinske struke se može utvrditi razlog pada kranova, saopštio je Inspektorat za rad, povodom pada dva krana na Novom Beogradu tokom jučerašnje oluje.

Iz Inspektorata za rad preciziraju da je na gradilištu izgradnje stambeno-poslovnih objekata “Airport garden“ na Novom Beogradu, u Ulici Đorđa Stanojevića bb juče oko 20 i 30 časova, u vreme kada su duvali olujni vetrovi i vladale vremenske nepogode na teritoriji cele Srbije, došlo je do pada dve građevinske stubne dizalice. U trenutku pada kranova nisu se izvodili radovi i nije bilo povređenih lica, saopštio je Inspektorat za rad.

Glavni izvođač radova na ovom gradilištu je privredno društvo „Gradina“ doo Zemun, a radove na podizanju i prenosu građevinskog materijala obavlja privredno društvo „SMB mehanizacija i transport“ doo iz Subotice, koje je i vlasnik građevinskih stubnih dizalica.

„Na predmetnom gradilištu inspekcija rada je po službenoj dužnosti vršila nadzore 6. aprila i 18. jula ove godine. Prilikom vršenja nadzora utvrđeno je da poslodavac-vlasnik kranova ima svu potrebnu dokumentaciju, odnosno da za kranove zatečene na gradilištu poseduje važeće stručne nalaze izdate od strane pravnog lica sa licencom kao dokaz da su kranovi bezbedni za upotrebu. Takođe, utvrđeno je da su rukovaoci građevinskih stubnih dizalica stručno osposobljeni i da su osposobljeni za bezbedan i zdrav rad“, navodi se u saopštenju Inspektorata za rad.

Dodaje se da je Prvo odeljenje inspekcije rada u Gradu Beogradu od glavnog izvođača radova „Gradina“ danas dobilo pisanu informaciju da je gradilište „Airport garden“ zatvoreno i da su obustavljeni radovi dok se ne sanira šteta, a što je, kako ističu, utvrđeno i današnjim inspekcijskim nadzorom.

„Prema izjavi odgovornog lica, zaposleni na gradilištu, uključujući i rukovaoce građevinskih stubnih dizalica su juče (19. jula) u 17 časova završili posao i napustili gradilište“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari