Oglasio se Savez učitelja Srbije o projektu Zdravitas: Prosvetari masovno protiv 1foto FoNet/Antonio Ahel

Čak 71,4 odsto prosvetnih radnika koji su popunili anketu Saveza učitelja Srbije o projektu Zdravitas izjavilo je da ne razume njegovu svrhu i cilj, a 69 odsto da ne raspolaže svim potrebnim informacijama za sprovođenje samog projekta.

Savez učitelja Srbije je, podsetimo, pokrenuo istraživanje kako bi utvrdio stavove zaposlenih u školama u projektu Ministarstva prosvete i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, i to nakon što im se javio veliki broj učitelja koji su imali nedoumice o Zdravitasu.

Reč je, podsetimo, o softveru koji služi da nastavnici fizičkog i učitelji pomoću njega unose rezultate testiranja i merenja motoričkih sposobnosti učenika od trećeg razreda osnovne do kraja srednje škole, koje su do sada beležili u svoju pedagošku dokumentaciju.

Uvođenje novog informacionog sistema donosi nove obaveze ne samo njima, već i drugim zaposlenim u školama, zbog čega su se mnogi prosvetari pobunili.

Iz Saveza učitelja Srbije su saopštili da su anketu do trenutka kada su se oglasili saopštenjem popunila 2. 442 prosvetnih radnika, od čega su 76,8 odsto nastavnici razredne nastave, odnosno učitelji.

Upitnik je popunilo i 489 nastavnika predmetne nastave, kao i 47 stručnih saradnika i 30 direktora/pomoćnika direktora.

Većina ispitanika (57,2 odsto) je zaposlena u gradskim školama, što takođe odgovara teritorijalnoj raspoređenosti zaposlenih u školama u Srbiji.

„Kada je reč o uslovima za rad, odnosno za sprovođenje projekta, istraživanje potvrđuje da je u našim školama situacija veoma raznovrsna jer je 35 odsto ispitanika izjavilo da u školi/izdvojenom odeljenju u kojoj radi nema pristup internetu odgovarajućeg kvaliteta, dok je 44,9 odsto zadovoljno kvalitetom internet veze u školi“, kažu u Savezu učitelja Srbije.

Iznose i podatak da je 78 odsto anketiranih reklo da u školi u kojoj rade ne postoji vaga za merenje telesne visine i težine koja je neophodna za realizaciju projekta Zdravitas.

„Istraživanje je pokazalo da određeni broj naših kolega nema telefone koji ispunjavaju tehničke zahteve za instaliranje aplikacije ConsentID, a ogromna većina od 89 odsto učesnika u anketi se nedvosmisleno izjasnila da ne želi da svoj privatni telefon koristi za realizaciju aktivnosti u okviru projekta“, navodi se u saopštenju Saveza učitelja Srbije.

Pored toga, oko 80 odsto ispitanika je reklo da nisu voljni da u odgovarajućim institucijama preuzmu potrebne parametre za pristup aplikaciji.

Takođe velika većina ispitanih prosvetnih radnika (77,3 odsto) smatra da im nije potrebna obuka za učešće u projektu, bez obzira na to da li se obuka realizuje vikendom ili radnim danima.

„Gotovo sve kolege koje su učestvovale u istraživanju (92,5 odsto) smatraju da projekat Zdavitas predstavlja dodatno opterećenje nastavnika školskom administracijom, te da povećanje administrativnih zahteva onemogućava nastavnike da svoju pažnju i vreme posvete samim učenicima, njihovom vaspitanju i obrazovanju.

Na kraju, više od polovine ispitanika (67 odsto) misli da nije bilo potrebno uvođenje posebne platforme za potrebe realizacije projekta.

„Smatramo da je potrebno da Ministarstvo prosvete uzme u razmatranje stavove učesnika u anketi, te da proceni da li je predviđeni način relizacije aktivnosti u okviru projekta Zdravitas odgovarajući. Neophodno je obezbediti adekvatne uslove za merenje i praćenje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika i evidenciju dobijenih podataka. Očekujemo da se unos podataka o rastu i razvoju učenika integriše u postojeći es dnevnik, čime bi se izbegle ili značajno smanjile dodatne administrativne obaveze učitelja, nastavnika fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i odeljenjskih starešina“, poručuju iz Saveza učitelja Srbije.

U tom strukovnom udruženju se nadaju da će Ministarstvo prosvete uzeti u obzir stavove prosvetnih radnika koji su učestvovali u ovom istraživanju tako što će razmotriti uvođenje projekta u vreme kada se teži smanjenju školske administracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari