Oglasio se sindikat Sloga povodom stradanja dva radnika u TE Kolubara u Velikim Crljenima 1Foto: Ana Mihailović

Sindikat Sloga izrazio je danas duboko žaljenje i ogorčenje zbog pogibije dvojice radnika firme Agronom-kop, koja je bila angažovana na održavanju zelenih površina i saobraćajnica u Termoelektrani „Kolubara“ i tražila hitnu i detaljnu istragu slučaja.

Kako je navela Sloga, radnici su, prema izveštajima, stradali dok su obavljali posao košenja trave u kanalu koji se nalazi u podnožju pepelišta termoelektrane, a Elektroprivreda Srbije tvrdi da su ispunjene sve ugovorne obaveze u vezi sa bezbednošću i zdravljem na radu.

„Ostaje nejasno kako su radnici završili na ovako opasnom području i sa kojom zaštitnom opremom su bili opremljeni“, naglašeno je u saopštenju.

Sloga je dodala da je nesreća tragičan primer nemara poslodavaca koji u svojoj opsesiji profitom zanemaruju osnovne uslove zaštite na radu, što rezultira gubitkom ljudskih života.

Sindikat insistira da se utvrde sve činjenice i da krivično odgovaraju oni koji su doveli do tragedije svojim neodgovornim ponašanjem.

„Zahtevamo da se hitno ispita i status radnika firme Agronom-kop u vezi sa uslovima u kojima rade i da li su njihove radne obaveze bile u skladu sa propisima o bezbednosti na radu“, dodala je Sloga.

Sindikat je izrazio saučešće porodicama radnika.

„Njihov gubitak je nenadoknadiv, a odgovornost za ovakve tragedije mora biti jasno utvrđena i sankcionisana. Ne smemo dozvoliti da životi radnika budu ugroženi zbog nemara i neodgovornosti poslodavaca“, istakla je Sloga

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari