Porodica preminule Tijane Ognjanović ponovo se našla na udaru medija, jer su, navodno, kupujući opremu za Institut za zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, novcem koji je ostao na računu namenjenom za Tijanino lečenje, omogućili dobavljačima da se „ugrade“ za 320.000 evra. Iako je policijska istraga još u toku i predmet nije došao u ruke tužilaštva, navode da su se maloprodajni dobavljači „obogatili“ za tu sumu potvrdio je i ministar policije Nebojša Stefanović.

Advokat Branislav Tapušković kaže za Danas da je nedopustivo da se u javnosti iznose detalji istrage, sve dok ona ne bude završena i dok se predmet ne nađe u rukama tužilaštva.

– Baratanje poluinformacijama samo može da ugrozi istragu i nanese štetu ljudima koji se provlače kroz medije. Mnogo nedužnih je nastradalo u lancu polovičnih informacija koje nisu potkrepljene dokazima. Ako ne znate sve činjenice, nemojte ih ni komentarisati niti iznositi u javnost – upozorava Tapušković.

Porodica Tijane Ognjanović „provlačila“ se kroz medije neposredno nakon smrti devojčice, za čije lečenje je sakupljeno oko 2,6 miliona evra. Oko milion evra potrošeno je za Tijanino lečenje u bolnici u Hjustonu, dok je ostatak, 1,6 miliona evra, nakon njene smrti porodica odlučila da donira Institutu za zaštitu majke i deteta. Sredinom marta, predstavnici Instituta i porodica Ognjanović potpisali su Protokol o donaciji, čime su preostala sredstva donirana za opremu bolnice.

Obe strane, potpisnice protokola, obavezale su se da će detalji vezani za ugovor ostati tajni, do realizacije donacije. To je pokrenulo medijske spekulacije da su Tijanini roditelji insistirali da oni lično kupe medicinsku opremu i potom je doniraju Institutu. Međutim, predsednik Upravnog odbora Instituta Dušan Jovanović izjavio je nakon potpisivanja protokola da je „stručni savet Instituta za majku i dete napravio spisak opreme koja će biti nabavljena po prioritetima“.

Sem policije, istragu o ovom slučaju pokrenulo je i Ministarstvo zdravlja, angažujući zdravstvene inspektore. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je pre potpisivanja protokola preporučio predsedniku UO Instituta da sve u vezi sa donacijom bude otvoreno za javnost, a ne vezano klauzulom tajnosti.

U Institutu za zaštitu majke i deteta juče niko nije odgovarao na naše pozive, a da li su Ognjanovići zaista zahtevali da sami kupe opremu i zbog čega, pokazaće istraga. S obzirom da nisu pravno lice, većinu opreme morali bi da kupe u maloprodaji, po skupljoj ceni, pa time dolazimo do cifre koju je pre okončanja istrage u javnost izneo ministar Nebojša Stefanović. Ministri policije i zdravlja rekli su da se istraga privodi kraju i da će javnost uskoro biti obaveštena o svemu.

Stefanović: Bilo je zloupotreba

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je juče da je policija utvrdila da je bilo zloupotreba u trošenju novca koji je sakupljen za lečenje Tijane Ognjanović. „Istraga je u toku, policija je utvrdila da je bilo nepravilnosti i zloupotreba u trošenju novca, i u dogovoru s tužilaštvom planiramo u kom pravcu će ići dalje akcije“, rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari