Ognjen Gogić: Srbija ne može silom da zaštiti Srbe na Kosovu 1foto: Printscreen/YouTube/Euronews Serbia

„Dinamika događaja na Kosovu je jasna, Priština jednostranim akcijama želi da postigne više ciljeva odjednom. Jedan cilj je da se oslabi srpska zajednica na severu, koja iz njihove vizure podriva suverenitet Kosova uz pomoć Beograda, i onda žele da pokažu da iskorenjuju institucionalno prisustvo Srbije na Kosovu i predstave kao pobedu pred svojim biračima“, rekao je za N1 analitičar Ognjen Gogić.

„Postoji tendencija i da se tim jednostranim akcijama isprovocira reakcija Srbije, odnosno Srba, i kao da se priziva neka nova Banjska. Ono što se promenilo, mislim, je da je srpska strana naučila neke lekcije, greške, od pre dve, tri godine i one se ne ponavljaju. Pitanje je sada šta je pravi način za Srbiju, popuštati ili pokazati neki otpor. Čini se, da šta god da Srbi urade, pogrešiče i izaći će kao gubitnici“, rekao je u emisiji Dan Uživo analitičar Ognjen Gogić.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbi ostati na Kosovu ali da mu ne daju da ode tamo, Gogić je rekao:

„Srbija ne može silom da zaštiti Srbe na Kosovu i to je zapravo priznanje da Priština i međunarodna zajednica imaju monopol za upotrebu sile na Kosovu. Voleo bih da čujem da li se preduzimaju neke diplomatske aktivnosti da se obuzdaju akcije Prištine i koje će dovesti do toga da strani faktor odlučnije stane u zaštitu Srba“, naveo je on.

„Vulin ima direktnije veze s Moskvom koje za njega predstavljaju izvor moći“

Vulin želi da pokaže kako ima svoje veze sa Moskvom i želi da preskoči preko ramena i Vučića i Vladu i da pokaže da je nekakav centar moći ovde. On se na kritike ne obazire. To se videlo i kada je bilo reči o spiskovima. Dačić i Vučić su izjavili da će biti ukinuti, a onda je on odlučio da slavodobitno preuzme zasluge za iste, i time pokazuje da demonstrira neku političku moć. Mislim da Vulin ima direktnije veze u Moskvi koje za njega predstavljaju izvor moći i da zbog toga može neke stvari da radi na svoju ruku i ne bude pod autoritetom vodećih garnitura u Srbiji“, reako je Gogić komentarišući nedavnu posetu Aleksandra Vulina Moskvi.

„Komunikacija sa javnošću vlastima se vratila kao bumerang“

Komentarišući raspoloženje javnosti o rudarenju litijuma, Gogić je rekao da je vlast prepoznala koliko je veliko nepoverenje i zabrinutost građana, kao i da da argumenti protagonista rudarenja nisu uverljivi.

„Međutim to pokazuje i u kojoj meri je gotovo nemoguće voditi argumentovanu raspravu na tu temu i da niko ne zna kome da veruje. Vučić svojim prisustvom pokazuje da ne beži od te teme, ali teško da će i to doprineti da se promeni opšta percepcija građana i tome da je reč o projektu koji nije baš tako bezbedan“, naveo je Gogić.

On je istakao i da se dosadašnja komunikacija od strane vlasti „na razne teme i to što nisu dovoljno uključivali javnost i pokazivali dobru volju, sada na neki način vratila kao bumerang na toj temi.

„Mislim da je ovo interesantna situacija za nas ali i šire gledano. Zapravo sve ovo pokazuje koliko je teško voditi argumentovanu raspravu o bilo kojoj temi u vremenu u kojem živimo. I to nije samo specifično za nas, da svako ima mišljenje o svakoj temi, i onda imate tu neku kakofoniju. I, na primer, i ja sam jako oprezan, i ne znam kome treba da verujem. Vlada jedno opšte nepoverenje građana. Jasno je da postoji pritisak međunarodne zajednice kada je rudarenje u pitanju i jasno je da se vlast našla u jako teškoj situaciji i ne može dobiti podršku građana za taj projekat“, zaključio je analitičar Ognjen Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari