Iz SNS kol centra u Upravni odbor: Ko je Ognjen Kočević, novi član UO Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja? 1Foto: Printscreen/Nova s

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, od marta 2021. godine je čekao izbor Upravnog odbora, a kako je objavio CINS nedavno im je stiglo rešenje Vlade Srbije o imenovanju pet članova u taj organ, među kojima je i Ognjen Kočević, kao predstavnik Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB).

Kočević je generalni sekretar CEROB-a, organizacije u čijim su prostorijama, prema otkriću CINS-a, isplaćivani honorari ljudima koji su pred prošlogodišnje decembarske izbore angažovani za rad u SNS kol centru.

U WhatsApp grupi preko koje je rad organizovan, kako je objavio pomenuti medij, Kočević je bio naveden kao jedan od supervizora. Zadatak supervizora bio je da, između ostalog, nadgledaju rad i vode evidenciju dolazaka i pauza.

Nije poznato na osnovu kojih kompetencija je Kočević izabran za člana UO Zavoda, a CINS prenosi da su ovu informaciju od premijera Miloša Vučevića tražili opozicioni poslanici Jelena Jerinić i Đorđe Pavićević, koji su u svom dopisu naveli da postoje osnovi sumnje da je Kočević bio upleten u više krivičnih dela, među kojima je i davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem.

Opis poslova Upravnog odbora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja je prilično opšti, oni se, prema našim nezvaničnim saznanjima, ne bave personalnim, ni stručnim pitanjima, osim savetodavno, a apanaža koju dobijaju za svoj rad iznosi 20.000 dinara mesečno.

Prema ranijim objavama na Instagramu može se videti da je Kočević bio vrlo angažovan u studentskom organizovanju na Rudarsko-geološkom i Pravnom fakultetu, ali i na Beogradskom univerzitetu.

Kao student ova dva fakulteta predstavio se kada je 2019. sa grupom akademaca učestvovao na skupu podrške zaposlenima u RTS-u, rekavši da je „sramno da neko uđe u zgradu javnog servisa ’vitlajući’ motornom testerom, a da dva nakon toga dobije medijski prostor na istom“.

„Evo ja kad bi mogao kao i moje kolege što su tražile da dobijemo medijski prostor na RTS-u, pričali bi smo o problemima koji zaista muče mlade. Mi kao budućnost ove države se susrećemo sa velikim problemom odliva mozgova“, rekao je Kočević.

U svojstvu predstavnika CEROB-a pojavljivao se na mnogim skupovima i projektima čiji su pokrovitelji bile državne institucije, a u javnim nastupima se najčešće držao teme studentskog standarda i položaja mladih.

Kako je CINS ranije pisao, članovi CEROB-a su se često hvalili sastancima i akcijama koje realizuju sa državnim organima, a za to su dobijali milione kroz različite konkurse.

Krajem aprila ove godine Kočević je na svom Instagram profilu napisao da je postao i zvanično „član šampionskog tima ustanove Studentskih odmarališta ’Beograd’, na čelu sa velikim šampionom Nenadom Borovčaninom“ (direktor ove ustanove) i poručio da će nastojati da u narednom periodu zajedničkim snagama unaprede studentski standard za sve studente u Republici Srbiji.

Do Kočevića nismo uspeli da dođemo jer se na telefon organizacije CEROB niko nije javljao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari