Radnici privrednog društva «Georad»iz Kostolca, zahtevaju smenu direktora Radojice Milanovića i Skupštine preduzeća, jer su nezadovoljni načinom i efektima upravljanja preduzećem. Oni se žale da je stanje sve gore, jer su izgubili nadmetanje na deset tendera, dok direktor otpušta neposlušne radnike, pa zapošljava nove, koje potom šalje na plaćeno odsustvo, usled manjka posla.

Zbog ovih problama radnici su u petak blokirali ulaz u preduzeće i zaplenili službeni auto direktora, koji je potom pozvao policiju i uz njenu pratnju ušao u svoju kancelariju.

Jovica Tošković, predsednik Sindikata kopova «Kostolac», koji podržava kolege iz «Georada», kaže da ovako loša situacija vlada već duži period, bez reakcije Skupštine preduzeća, čiji se članovi ne menjaju već osam godina. – U «Georadu» već osam godina vlada umreženi sistem, direktori i Skupština ne brinu za opstanak preduzeća i radnike, gube se tenderi i poslovi i situacija je sve gora – kaže Tošković. On navodi da su radnici bili nezadovoljni i prethodnim direktorom Markom Dragićevićem, koji je poginuo u udesu prošlog septembra, dan uoči hapšenja zbog finansijskih malverzacija.

– Ni novi direktor nije unapredio poslovanje, već poseduje firmu koja se vodila na njegovu ćerku, a potom na suprugu, zdravstvenog radnika, čija se delatnost poklapa sa delatnošću «Georada». Samim tim što njegova porodica ima takvu firmu, koja je prošle godine ostvarila prihod od 17 miliona dinara, direktor Milanović u direktnom je sukobu interesa – smatra Tošković. On navodi da je sednica Skupštine «Georada» održana u subotu i trajala je šest sati, ali da zahtevi radnika nisu uvaženi.

– Sat vremena utrošeno je na hvalospeve direktoru «Georada», u čemu je prednjačio Miletić Mihajlović, poslanik SPS-a iz Petrovca na Mlavi. Zašto je on toliko hvalio direktora to ne znam, možda zato što u okolini ovog grada sada neke radove izvodi firma Milanovićeve supruge – napominje Tošković. On dodaje da je preostalih pet sati skupštinske sednice utrošeno na kritikovanje radnika i pretnje sindikatima. Osim Skupštini preduzeća, radnici «Georada» zahtev za smenu rukovodstva, uz 222 potpisa, dostavili su i Privrednom društvu «Termoelektrane i kopovi Kostolac», EPS-u i Ministarstvu energetike.

Čudni tenderi

– Na tenderima pobeđuju neka privatna preduzeća sa kojima je i prethodno i sadašnje rukovodstvo «Georada» sarađivalo. Primera radi, u Lazarevcu je izvođač radova firma «Zajača» sa pet, šest radnika, a «Georad» je podizvođač, iako ima oko 300 radnika – kaže Tošković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari