Teška dva udarca doživeli su košarkaši Crvene zvezde DIVA na startu ABA lige. Prvo im je Split očitao lekciju iz borbenosti do granice izdržljivosti, a zatim su Zadrani po sličnom receptu naterali sve na Malom Kalemegdanu da se već posle dva kola ozbiljno zamisle i preispitaju neke poteze.

Najveću odgovornost naravno snosi Milivoje Lazić, perspektivni stručnjak, kojeg najviše boli činjenica da njegovi puleni nisu pokazali volju, odlučnost i energiju u uvodnim kolima, čime su na svoja krhka leđa nabacili dodatni teret, a pitanje je da li će imati dovoljno snage da ga u kratkom roku iznesu sa dna na „obalu“ Jadranske lige.

– Oka nisam sklopio po dolasku iz Zadra. Svi smo očekivali najmanje jednu pobedu iz uvodna dva meča. Tačno je da smo od početka priprema pod konstantnim pritiskom, međutim s obzirom na kvalitet tima to je i normalno. Mislim da nam je psihološki pristup najveći problema i u tom segmentu moramo da napravimo značajne pomake. Očekivao sam da ćemo se brže adaptirati i da ćemo od starta pružati dobre partije. Nadam se da će igrači brzo reagovati, jer zaista verujem u ove momke. Neopravdano se pričalo o tome da su Zvezda i Cedevita isključivi favoriti ove sezone, budući da najmanje pet ili šest timova ravnopravno konkuriše za najviši plasman. Prethodnih godina su postojali, po igračkom kadru, jači timovi, ali sam mišljenja da će ovogodišnja ABA liga biti najneizvesnija i najkvalitetnija od njenog osnivanja – naveo je Milivoje Lazić.

Utisak je da su centri podbacili protiv Splita i Zadra. Braun je morao više da pokaže, naročito u odbrani, dok Katić nije uspeo da prikaže ni delić svoje polivalentnosti u napadu. Zvezda osim Savovića nema dovoljno iskusnog igrača na mestu četvorke što se osetilo u agresivnosti i prilikom pozicione igre. Mladi stručnjak ne želi da polemiše na tu temu, smatra da su svi podjednako odgovorni za uvodna dva poraza, a kao osnovni problem potencira nedopustivu indolentnost u odbrani.

– Imamo jaku unutrašnju liniju. Zadovoljan sam selekcijom igrača, međutim ne mogu umesto njih da pogodim zicer ili slobodno bacanje. Mislim da nam je kompletna unutrašnja linija jak oslonac u igri. Jasno je da na startu prvenstva nisu odigrali u skladu sa očekivanjima, ali ja ne sumnjam u njihove mogućnosti. Strancima sigurno nije lako. Neophodno im je vreme da shvate svoju ulogu, ali proces njihove adaptacije mora da traje znatno kraće. Trenutno, kao i čitav tim, igraju toplo-hladno, što nije dobro. Ne delim igrače na domaće i iz inostranstva, već na nosioce igre i one koji to nisu. Ne dovodim u pitanje kvalitet ekipe ili bilo kojeg pojedinca, ali me brinu bezvoljnost i slaba agresivnost u odbrani – zaključio je trener Zvezde, uz napomenu da je u stalnom kontaktu sa upravom i da svi funkcionišu kao skladna celina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari