Gotovo 22.000 civila pobeglo je iz Mohmanda, oblasti u Pakistanu uz granicu s Avganistanom, zbog jakih borbi vladinih trupa i ekstremista, rekao je zvaničnik pakistanske vlade Rošan Han Mehsud. Nenajavljena ofanziva u Mohmandu počela je 27. januara s ciljem da se proteraju ekstremisti optuženi za napade na bezbednosne snage, kao i bombaške napade u tom regionu.


Mehsud je rekao da se procenjuje da 22.000 raseljenih osoba živi u logorima izvan oblasti gde traju sukobi i da im je dostavljena hrana i pomoć. On je rekao da je vojska na terenu uz podršku aviona i helikoptera ubila oko 100 pobunjenika, kao i da je bilo žrtava i među vladinim snagama. Pakistanska vojska je danas potvrdila da je ofanziva u toku, ali nije iznela druge detalje

Uprkos brojnim problemima s kojim se suočava Pakistan, Vlada u Islamabadu tvrdi da protesti koji su izbili u pojedinim delovima islamskog sveta ne predstavljaju mogući scenario. Premijer Pakistana Jusuf Raza Gilani izjavio je nedavno da njegova država neće postati „novi Tunis ili Egipat“, zemlje u kojima su izbili žestoki antivladini protesti. „Naše institucije funkcionišu i demokratija je funkcionalna. Iako je ekonomija pod pritiskom, nije u krizi“, ističe Gilani.

Nasuprot tome, pojedini svetski analitičari porede situaciju u Pakistanu, gde raste gnev javnosti zbog siromaštva i gde su jasno primetni znaci nezadovoljstva ponašanjem Sjedinjenih Država, sa Iranom uoči Islamske revolucije 1979. U tom kontekstu, postavlja se pitanje da li će se pakistanski narod udružiti snage i izaći na ulice. Ipak, oni smatraju da u Pakistanu ne postoji snažan političar koji bi predvodio narod. „Ono što nedostaje jeste ličnost ili institucija koja bi kao adut upotrebila ekonomske težnje pripadnika niže klase i njihovu frustraciju zbog ponašanja vladajuće klase“, izjavio je za Dejli telegraf neimenovani zapadni diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari