U selu Radukaneni na istoku Rumunije od 800 dece više od sto živi bez jednog ili oba roditelja, koji su na radu u nekoj od zemalja zapadne Evrope. Radukaneni nije redak izuzetak, već čest primer u ovoj zemlji, u kojoj su masovne migracije u potrazi za poslom i boljim životom nastavljene i posle ulaska Rumunije u EU 1. januara 2007.

Oko 350.000 rumunskih dečaka i devojčica sada živi odvojeno od oca, majke ili oba roditelja, saopštio je nedavno Unicef. Pri tome je ukazano na niz negativnih posledica ovakvog stanja – od nedostatka prave emotivnosti do činjenice da takva deca lakše postaju žrtve organizatora kriminalnih radnji, kao što su krađe ili prostitucija.

Rumuni na Zapad odlaze s ciljem da u kratkom roku zarade za bolji život svoje porodice i da se vrate kući. Ta privremenost, međutim, često traje mnogo duže nego što su planirali, jer značajniju sumu novca nije lako steći, posebno od kada je globalna kriza „protresla“ i najbogatije zemlje. Deca se najčešće ostavljaju na brigu dekama i bakama ili daljim rođacima. Zbog toga ponekad bivaju primorana da rade teške fizičke i poljske poslove, jer su savremeni gastarbajteri pretežno iz siromašnih ruralnih sredina, u kojima je glavno zanimanje poljoprivreda.

Trinaestogodišnji Konstantin Roman iz Radukanenija viđa svoju majku dva puta nedeljno, ali zahvaljujući kompjuterskoj video vezi. On je imao sreću da mu je jedna humanitarna organizacija poklonila računar, ali tu privilegiju nema većina njegovih vršnjaka. Romanova majka je u Italiji gde kao čistačica i negovateljica starih mesečno zaradi oko 1.000 evra. To je znatno iznad prosečne plate u Rumuniji, koja je oko 350 evra, ali je premalo za ostvarenje njenog plana da brzo stekne sumu dovoljnu za izgradnju kuće u koju bi se vratila.

Među rumunskim gastarbajterima mnogo je takvih kao što je Romanova majka – opterećenih teškim poslom i štednjom koja uključuje i odricanje od „punog tanjira i neophodnog odmora“, kažu socijalni radnici i psiholozi.

Odliv mozgova

Migracije su za Rumuniju veliki problem i zbog podatka da se povećava broj odlazaka stručnjaka, vrlo potrebnih nacionalnoj ekonomiji koja pokušava da uhvati korak sa EU. Stručnjaci upozoravaju da se migracije Rumuna ne mogu zaustaviti apelima i upozorenjima da i tamo gde odlaze „ne cvetaju ruže“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari