Hamas je juče saopštio da je okončao primirje s Izraelom nakon obnove neprijateljstava između dve strane na granici s Gazom. Saopštenje je usledilo neposredno uoči isteka šestomesečnog primirja koje su dve strane postigle uz posredovanje Egipta. „Mir je gotov“, objavio je Ajman Taha, portparol Hamasa. On je dodao da prekid vatre neće biti obnovljen „jer se neprijatelj nije pridržavao obaveza koje je predviđao sporazum“.

 Nova neprijateljstva usledila su kada su palestinski militanti u Gazi ispalili rakete dužgranice s Izraelom, na šta su uzvratile izraelske vazdušne snage. Visoki portparol Hamasa Favzi Barhum optužio je Izrale za kolaps primirja i izjavio da islamistička grupa ima obavezu da uzvrati na izraelsku agresiju. „Nema mogućnosti obnove primirja koje je okončano 19.decembra. Cionistički neprijatelj ga je uništio“.

Sličnim tonom odgovorio je i Izrael. U saopštenju ministra odbrane Ehuda Baraka navodi se: „Kada situacija to bude zahtevala od nas, mi ćemo reagovati. Nećemo se uzdržavati od pokretanja većih vojnih operacija u Gazi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari