Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Žak Marsel Ferhagen izjavio je u Briselu da njegova zemlja bez hapšenja Ratka Mladića ili ocene glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da Srbija u potpunosti sarađuje s Hagom neće dati pristanak na odluku o primeni Prelaznog sporazuma sa Evropskom unijom.

Ferhagen je, ipak, istakao da je Bramerc na sastanku ministara Evropske unije u Briselu ocenio da u saradnji Beograda s Tribunalom ima napretka i povoljnih koraka, a jedan od njih je poboljšanje pristupa arhivama.

„Mi uvažavamo da je bilo pozitivnih koraka, da je to početak, ali smatramo da je nužan napredak u zaštiti svedoka“, izjavio je holandski ministar. „Kada i da li će Privremeni trgovinski sporazum biti odblokiran zavisi od Srbije, i to od akcija, a ne od obećanja“, rekao je Ferhagen i dodao da se nada „da će pozitivni koraci biti nastavljeni i u budućnosti i da će to dovesti do hapšenja Mladića, što je jedan od uslova“. „U ovom trenutku ne vidimo da se može govoriti o ispunjenim uslovima za deblokiranje privremnog trgovinskog sporazuma i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (EU-Srbija)“, preneo je Ferhagen stav holandske vlade.

Ferhagen je studirao istoriju na univerzitetu Lajden gde je diplomirao 1986. Tokom studija bio je naklonjen i levičarskom radikalizmu i liberalnoj Narodnoj partiji za slobodu i demokratiju, a 1976. postaje pripadnik partije Apel za hrišćansku demokratiju (CDA). Od 1989. do 1994. bio je član Evropskog parlamenta, a 2002. stupio je na dužnost predsedavajućeg poslaničke grupe CDA.

Ferhagen je takođe obavljao funkciju potpredsednika parlamentarnog Komiteta za inostrane poslove, a bio je i član odbora Evropskog pokreta i Eduardo Frej Fondacije, holandskog atlantskog saveza. Šef holandske diplomatije je i član upravljačkog odbora medijske organizacije Sloboda glasa, koja se bori za slobodu štampe u Africi, Aziji, Latinskoj Americi, Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku.

On ističe da borba za ljudska prava predstavlja suštinu njegove politike. „Borba za ljudska prava jeste centralni deo moje politike. Kada su ljudska prava ugrožena, Holandija stupa u akciju. To je i u našem interesu jer svet u kojem se poštuju ljudska prava predstavlja bezbednije mesto, pogodnije za saradnju, trgovinu i investicije“.

aksim Žak Marsel Ferhagen rođen je 14. septembra 1956. u Mastrihtu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari