U tročasovnoj akciji pripadnika Žandarmerije u Bujanovcu i Velikom Trnovcu juče rano ujutru uhapšeno je osam osoba, od kojih se petoro sumnjiče da su 2001. počinili zločin protiv civilnog stanovništva na jugu Srbije kao pripadnici OVPBM.



Uhapšeni Eljhami Salihi, Mustafa Limani, Šerif Abdiri, Nedir Sefedini i Sevdai Emurlahi, dovedeni su juče tokom popodneva u sedište jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova za istraživanje ratnih zločina, u Ulici kneza Miloša u Beogradu. Dovezli su ih pripadnici Žandarmerije u koloni svojih vozila. U zgradu MUP uveli su ih maskirani žandarmi, a uhapšeni su imali lisice na rukama, vezane na leđima.

Prvi je vest o akciji potvrdio tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. On je novinarima u Beogradu kratko rekao da Žandarmerija sprovodi akciju po nalogu Tužilaštva za ratne zločine i da je reč o tužilačkoj istrazi koja je po zakonu tajna.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je na konferenciji za novinare u Vranju da je kod uhapšenog Beljrima Durakua prilikom pretresa stana pronađen pištolj u ilegalnom posedovanju. Ministar je ispričao i da su prilikom pretresa kuća u akciji hapšenja dve osobe fizički napale pripadnika Žandarmerije, na šta im je uzvraćeno istom merom i te osobe su uhapšene, a jedan od njih je Izet Ćazimi, koji je rođeni brat Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao „Kapetan Leši“. Ćazimi je bio komandant OVPBM.

– Oni koji su napali, dobili su adekvatan odgovor… Ko digne ruku na američke marince, ima li i dalje tu ruku – rekao je Dačić i dodao da nije bilo povređenih pripadnika Žandarmerije.

Političarima sa juga Srbije poručio je da umesto da protestuju „čuvaju svoje pozicije“, jer su i oni „u tome učestvovali“.

– Destabilizaciju bezbednosne situacije na jugu Srbije nećemo dozvoliti, ali neće biti za sada povećanja broja pripadnika policije i vojske, mada aktuelna zbilja sa ubistvima u Makedoniji i situacija na Kosovu nalažu maksimalni oprez, za šta smo mi spremni – rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara Danasa o bezbednosnim izazovima u Bujanovcu i Preševu, a uoči nedeljnih izbora.

Ministar policije je novinarima rekao da „postoji veliko interesovanje predstavnika zapadnih ambasada u Srbiji koji se interesuju za razloge hapšenja“ i potom precizirao „da niko za koga se utvrdi da nije kriv neće bespotrebno biti zadržavan u pritvoru“. Dačić je naveo da su najveće interesovanje iskazali predstavnici Misije OEBS u Srbiji, „što je i normalno, jer je uhapšen prevodilac koji je radio u njihovoj kancelariji u Bujanovcu više godina“.

– Posao je sada na tužilaštvu, ono je nadležno za dalji postupak u vezi sa ovim hapšenjima i ja ne želim da se u taj deo nadležnosti mešam – rekao je Dačić, pokazujući pred novinarima dokumenta iz 2000. godine o ubistvima civila i pripadnika policije od strane paravojne Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVPMB). Novinarima su predočeni podaci da su pripadnici OVPMB za godinu i po – od 2000. do 2001. godine izvršili 592 napada na pripadnike policije, 73 na pripadnike vojske i 55 na civile. Nastradalo je ukupno 18 policajaca i vojnika, ranjeno je njih 68, dok su bila oteta 43 civila Srba.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da su uhapšeni i privedeni u Beograd bili pripadnici takozvane OVPBM. Navodno, ova albanska gerilska grupa je 2001. otela dva mladića, čiji su leševi pronađeni u blizini logora OVPBM kod mesta Breznica. Jedan momak tada je imao 18, a drugi 19 godina.

Dvojica glavnih osumnjičenih u toj grupi, prema saznanjima Tužilaštva za ratne zločine, nisu dostupni pravosudnim organima Srbije i kriju se na području Kosova, ali njihova imena su poznata. Sumnja se i da ova grupa ima veze sa „Gnjilanskom grupom“ OVK, koja je činila zločine na području Kosova 1999. godine.

Halimi: Nastavak državnog terora

Preševo – Poslanik Skupštine Srbije Riza Halimi ocenio je juče da je hapšenje pet Albanaca osumnjičenih za ratne zločine 2001. godine na jugu Srbije „nastavak državnog terora“ nad albanskom zajednicom. Halimi je za agenciju Beta kazao da je taj teror „agresivno počeo u decembru 2008, a nastavljen u julu 2009. godine“ i da su se zbog toga iselile stotine albanskih porodica sa juga Srbije. Prema njegovim rečima, nije slučajno što je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić hapšenja počeo dva dana pred izbore 6. maja i da takva akcija može da ima dalekosežne posledice po ceo region. „Namera je da se dobiju jeftini politički poeni, igrajući se sa sudbinom ove države i ovog područja u celosti“, rekao je Halimi. Dodao je da bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca više nisu sigurni u Srbiji, iako im je završetkom sukoba 2001. godine garantovana amnestija. (Amnestija ne važi za one koji se sumnjiče za ratne zločine.) Halimi je kazao da je među uhapšenima i jedan odbornički kandidat, koji je povređen u akciji policije.

Zahtev OEBS

Konferenciji za novinare u Policijskoj upravi u Vranju prisustvovali su i predstavnici misije OEBS za jug Srbije koji su imali neformalni susret sa ministrom policije zahtevajući da uhapšeni prevodilac Šerif Abdiri „ima profesionalni tretman u istražnom postupku“. Sve će biti u skladu sa zakonskom procedurom – odgovorio je kratko Dačić.

Privođenja na KiM

Beograd – SRS saopštila je juče da je KPS privela i posle višesatnog zadržavanja pustila funkcionera radikala Budimira Spasića i njegovog sina Lazara, koji su u automobilu vozili 130 plakata SRS. Kako Danas nezvanično saznaje, juče je priveden i pušten i socijalista Ranko Zdravković iz Goraždevca.

J. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari