Učesnici protesta „Okupirajmo Volstrit“ proslavili su odluku donetu u poslednjem času da se odloži čišćenje parka u Njujorku u kojem su stacionirani. Budući da je u parku sve više demonstranata, pojavila se bojazan da će doći do sukoba s vlasnicima zelenog prostora i policijom.

Iz kancelarije zamenika gradonačelnika Njujorka stiglo je saopštenje u kojem se navodi da „firma Brukfild propertis, u čijem je vlasništvu park, odlaže planirano čišćenje prostora, te do daljnjeg povlači zahtev da joj tokom sređivanja pomogne policija“.

Dopisnici Bi-Bi-Sija su izvestili da policija obezbeđuje proteste, te da postoji mogućnost da su nadležni organi procenili da u parku ima isuviše ljudi da bi mogli da se izbace bez nereda. Demonstranti su prethodno saopštili da će ostati u parku uprkos planovima vlasnika da ga srede i očiste. Učesnici protesta „Okupirajmo Volstrit“ izjavili su da plan da se park očisti predstavlja pokušaj njihovog iseljenja. Privatna firma u čijem je vlasništvu park saopštila je da će pošto ga očisti zabraniti spavanje na klupama i u vrećama za spavanje.

Demonstracije su se u protekle četiri nedelje raširile na gotovo cele Sjedinjene Države, a učesnici protesta krive korporativnu pohlepu za ekonomske probleme koji muče obične američke građane. Organizatori protesta poslali su u četvrtak imejl pristalicama da se pridruže grupi koja će se braniti od iseljenja iz parka. „Upozoravamo vas da je ovo taktika koju gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koristi da proteste smesti u prošlost, a to je i taktika koja je nedavno primenjivana na sličnim protestima širom Evrope“.

Predstavnici Brukfild propertisa uručili su opomenu demonstrantima u četvrtak. Neki od njih su bili u pratnji policije. Odredbe o parku postojale su i pre protesta, ali nisu sprovedene u delo. Njima je, između ostalog, zabranjeno ležanje na zemlji u parku ili na klupama, kao i korišćenje vreća za spavanje i šatora. „Kada se očiste delovi parka, ponovo će biti otvoren za javnost“, navodi se u saopštenju Brukfilda, „svi su dobrodošli da uživaju u parku, što i jeste njegova namena kao otvorenog prostora, u skladu sa propisanim pravilima.“

Kako su demonstranti preventivno očistili park u četvrtak, neki od njih su pokrenuli pitanje da li je uopšte potrebno čistiti prostor. „Ovo su najčistiji protesti kojima sam prisustvovala“ – izjavila je jedna učesnica demonstracija – „sami se brinemo o sebi, sami smo sebi dovoljni.“

Pošto je broj demonstranata koji spavaju u parku rastao, pojavile su se tezge s hranom, ambulanta, čak i biblioteka. Međutim, demonstranti nemaju sopstvene toalete, te zavise od restorana u blizini. Bilo i prijava lokalnog stanovništva da demonstranti uriniraju po ulicama. Blumberg je početkom ove nedelje rekao da demonstranti neće biti izbačeni iz parka ukoliko poštuju zakon.

Podrška odbornika i Gora

Njujorški odbornici pridružili su se demonstrantima na konferenciji za novinare koja je održana u četvrtak uveče i napore za iseljenje demonstranata nazvali „štosom“ koji podržava Blumberg. Pošto park bude očišćen, demonstranti će moći da se vrate, ali neće moći da donesu opremu i vreće za spavanje. Bivši potpredsednik SAD Al Gor takođe je podržao proteste i na blogu napisao da vesti o demonstracijama „sa interesovanjem i divljenjem“. „Budući da je demokratija u krizi, pravi pokret običnog građanstva koji ukazuje na greške u našem sistemu predstavlja prvi korak u ispravnom pravcu“, napisao je Gor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari