Z-D-R-A-V-O. Drugovi brigadiri, zdravo! Zdravo, zdravo, zdravo! Pozdrav je koji je juče popodne uzvikivalo u glas oko 2.000 nekadašnjih učesnika omladinskih radnih akcija u velikoj sali beogradskog Doma omladine na otvaranju petog Sabora učesnika omladinskih radnih akcija i volontera Srbije. Usledila je himna „Bože pravde“ koju je izveo hor KUD „Ivo Lola Ribar“, a učesnici, mahom stariji od 60 godina, odslušali su je stojeći. Međutim, po završetku himne iz publike su se začuli zahtevi da se otpeva i nekadašnja „Hej Sloveni“, ali pošto im hor nije ispunio želju, ustali su i sami je u glas otpevali.

Između dva sabora, kako su rekli, „jedan broj drugova i drugarica otišao je u večnost“, kojima je odata pošta minutom ćutanja. Akcijaši su istakli da ne traže priznanje za minuli rad, već samo da se njihov trud ne obezvređuje. Ono što oni žele jeste muzej sećanja na dobrovoljni rad i njihove aktivnosti.

– Srbija danas vapi za dodatnim angažovanjem građana, posebno mladih. Nema stranih investitora i para koji će raditi na pošumljavanju i čišćenju rečnih tokova. Poplave su ponovo aktuelizovale priču o radnim akcijama u Srbiji, pa smo posle toga davali predloge ministarstvima za rad i omladine i sporta, ali je za regulisanje dobrovoljnog rada potrebno promeniti 40 postojećih zakona, čulo se sa bine Doma omladine, sa kojeg je pozvan i podmladak političkih partija da javno izađe na scenu.

Sa „drugovi i drugarice“, okupljenima se obratio i ministar za rad i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, koji je dodao da je „bilo vreme u ovoj zemlji kada je uspomena na socijalizam i dobrotu bila zabranjena, ismevana i iskrivljena“, te da je na prelasku iz socijalizma u kapitalizam ideja dobrovoljnog rada bila zabranjena. Na to su se iz publike mogli čuti uglavnom žamori negodovanja. Veći deo učesnika nije mu aplaudirao.

– Puteve kojima danas vozimo, pravila je vaša generacija. Zgrade u kojima danas sedimo, pravila je vaša generacija. Fabrike koje su privatizovane, pravila je vaša generacija. Nadam se da će i moja generacija sedeti jednog dana u nekoj sali, kao vi danas, i da ćemo reći – ovo smo mi stvorili, istakao je Vulin, na šta su se u publici mogli čuti komentari „teško“, „nema šanse“…

On je nekadašnjim akcijašima poručio da im zavidi i da se nada da će neko želeti da „liči i na nas“.

– Da li ćemo to zaslužiti , to ćemo videti, rekao je.

Ruku pod ruku

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je poručio da „svi zajedno treba da se uhvatimo pod ruku i zajedno počnemo da radimo ono što ste vi počeli pre 50 godina“, dok je državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin rekao da je pokrenuta inicijativa za izmene i dopune Zakona o volontiranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari