Okupljanje povodom pijaće vode 1

Tražimo odgovore i političku odgovornost zbog prečistača pijaće vode koji ne radi, naveli su predstavnici 11 zrenjaninskih udruženja građana i predstavnika opozicionih stranaka koji su sinoć, u mesnoj zajednici Bagljaš organizovali razgovor sa građanima o ovoj temi.

Da li postrojenje prečistača vode može uopšte da radi i ima li kapacitete da snabdeva ceo grad pitanja su koja su zanimala građane, a ista ta pitanja ove organizacije uputile su gradskoj skupštini pre dva meseca.

-Odgovore nismo dobili, ni od vlasti ni od javnog preduzeća “Vodovod”, a u međuvremenu smo saznali da je kredit od 4 miliona evra kod Erste banke, sa godišnjom kamatom od 5,75 odsto i grejs periodom od godinu dana a za gradnju pogona prečistača u Zrenjaninu podignut 16. septembra 2016. godine. U ime Konzorcijuma Grupa Zillio i Sinertech, obe registrovane u Srbiji, potpisao je isti čovek, Nenad Obradović kao odgvorno lice. Visina kamate već ukazuje na poverenje banke u taj projekat, a pošto je godinu dana prošlo od podizanja kredita i kamata sada teče, pitamo ko će to platiti i ko snosi odgvornost – navodi Dušan Kokot, iz udruženja potrošača “Begej”.

Prema njegovim rečima, sve okupljene organizacije nude pomož a ne samo kritiku, i traže odgovore na tri zahteva.

-Interesuje nas nezavisna analiza i objavljivanje rezultata ispitivanja kvaliteta vode iz ovog prostrojenja, količina protoka vode kroz mrežu i izveštaj komisije koja je po ugovoru morala biti formirana, nakon puštanja u probni rad postrojenja – precizira Kokot.

Ukoliko ne usledi reakcija odgvornih, biće organizovani protesti, najavljuju iz ovih udurženaj i organizacija i navode da njihovo okupljanje nema politički niti stranački karakter. Odgovore o pijaćoj vodi u Zrenjaninu traže Udruženje “Naš grad, naša stvar”, Udruženje potrošača “Begej”, DS, LSV, DJB, DSS, Dveri, Narodna stranka – Povereništvo Zrenjanin, Pokret slobodnih građana, Zelena stranka, Vojvođanska stranka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari