Novoizabrani predsednik Amerike Barak Obama preduzeo je prve korake u pravcu formiranja nove administracije. Senatoru iz Ilinoisa Ramu Emanuelu, bivšem savetniku predsednika Bila Klintona, ponudio mesto novog šefa kabineta.

Emanuel važi za jakog insajdera u Vašingtonu, a republikanci su ga oštro kritikovali jer je isuviše partijski orijentisan čovek. Ukoliko prihvati Obaminu ponudu, Emanuel će biti odgovoran mnogo više za unutrašnji menadžement nove administracije. Kritičari navode da bi njegovo imenovanje moglo pre da naglasi podele unutar partije, nego izlečenje demokratskog „tima“, što je jedno od Obaminih obećanja.

Očekuje se da će Obama uskoro imenovati i novog sekretara za finansije. U situaciji kada zemlja prolazi kroz tešku ekonomsku krizu, mesto sekretara za finansije je od ključnog značaja. U opticaju je nekoliko imena potencijalnih sekretara za finansije: Pol Voker, bivši predsednik Federalnih rezervi, sekretar za finansije iz perioda Klintonove administracije Lari Samers i Timoti Gejter, trenutni šef Njujorških federalnih rezervi.

U trci za savetnika za nacionalnu bezbednost ističu se Obamini savetnici Toni Lejk i Suzan Rajs. Što se tiče važne pozicije državnog sekretara, u američkim demokratskim krugovima pominju se imena Ričarda Holbruka, Kolina Pauela, Džona Kerija i Čaka Hegela, republikanskog senatora.

Novi predsednik SAD ima rok od 77 dana, tačnije do 20. januara 2009. da imenuje svoje visoke zvaničnike. Ima spekulacija da bi Obama mogao tražiti od aktuelnog ministra odbrane Roberta Gejtsa da ostane na toj funkciji. Gejtsa i te kako poštuju u obe partije, a njegov ostanak na trenutnoj poziciji odražavao bi duh dvopartijske administracije, ukazuju analitičari.

U okviru procesa pripreme za rad nove američke administracije, Obama je od juče počeo da dobija uobičajene predsedničke izveštaje CIA, koji će između ostalog uključivati i tajne operacije. Iako zvanično preuzima administraciju početkom naredne godine, novoizabrani demokratski predsednik juče je formalizovao imenovanje Džona Podeste za novog šefa tranzicionog tima. Očekuje se da će novu administraciju činiti poverljivi saveznici Obame iz njegovog rodnog Čikaga ali i neki Klintonovi veterani koji su ga inače savetovali tokom duge predizborne kampanje.

Podesta, inače proslavljeni šef osoblja u administraciji Klintona, radiće zajedno sa Valerijom Džaret, bivšom pomoćnicom gradonačelnika Čikaga Ričarda Daleja i dugogodišnjom prijateljicom prve dame Mišel Obame, ali i sa Piterom Rousom, vašingtonskim veteranom. Ovaj trio u timu savetnika demonstrira mešanje sfera iz Obaminog ličnog života: Škola prava na Harvardu, čikaška politika, vašingtonski establišment, kao i nedavna politička okupljanja u zapadnim državama.

Sirija spremna na dijalog

Damask – Državna sirijska novinska agencija Al Tavra prenela je juče reakcije rukovodstva zemlje u kojima se pozdravlja pobeda Baraka Obame i izražava spremnost Damaska za ozbiljni dijalog s novim američkim liderom. U saopštenju agencije navodi se da je Obamina pobeda inspirisala ljude širom sveta, i da bi američkom narodu trebalo čestitati na izboru. Sirijska agencija prenosi da Sirija „širi ruke“ ka Obami i da je spremna na dijalog. Ovo je redak momenat da se čuju reči hvale iz zemlje koju je Bušova administracija izbegavala i izolovala. Tenzije između dve zemlje pojačane su prošlog meseca nakon američkog napada na sirijsku teritoriju kada je ubijeno osam civila. AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari