Makedonija je obilježila osam godina od potpisivanja Ohridskog sporazuma, dokumenta koji je zaustavio oružani konflikt između makedonskih snaga bezbjednosti i tzv. Oslobodilačke narodne armije (ONA) 2001. godine. Sporazumom je stvoren okvir za rješavanje pitanja prava Albanaca u Makedoniji.

Implementacija nekih tačaka Sporazuma još je u toku, a juče su uručena rješenja o zapošljavanju 290 lica albanske nacionalnosti u okviru realizacije pravednije zastupljenosti etničkih zajednica u državnoj i javnoj administraciji. Upotreba albanskog jezika ponovo je aktuelna. Dio partija makedonskih Albanaca traži njegovu upotrebu u Sobranju kao uslov za podršku zakonima neophodnim za pozitivan izvještaj EU, odnosno za dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u Uniji.

Sekretarijat za implementaciju Sporazuma organizovao je svečanu ceremoniju koja je održana u Mavrovu, na zapadu zemlje, na koju su pozvani makedonski predsjednik Đorđe Ivanov i premijer Nikola Gruevski, članovi diplomatskog kora, šefovi parlamentarnih grupa u Sobranju i novinari, javio je dopisnik Srne. Prema posljednjem istraživanju Instituta za demokratiju, više od 50 odsto građana podržava Ohridski sporazum i smatra da bi njegovom primjenom Makedonija bila bolja država.

EU i SAD, koje su podržale potpisivanje Sporazuma, smatraju da je on dobar i da njegov sadržaj treba implementirati u potpunosti. Ohridski sporazum potpisan je 13. avgusta 2001. godine, a potpisali su ga tadašnji makedonski predsjednik Boris Trajkovski i lideri političkih stranaka VMRO-DPMNE Ljupčo Georgievski, Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Branko Crvenkovski, Demokratske partije Albanaca (DPA) Arben Džaferi i tadašnji vođa ONA, a sada lider Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti, te lider Partije demokratskog prosperiteta Imer Imeri. U svojstvu garanta dokumenta, potpise su stavili specijalni izaslanici EU i SAD Fransoa Leotar i Džejms Perdju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari