Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je juče da nije video nijedan izveštaj iz bilo kog ministarstva ili nadležne službe u kojem se kaže da u BiH postoji mreža podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću, kako to tvrdi zamenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan.

Špirić je u izjavi Tanjugu rekao da bi voleo da informacije koje ima Gregorijan podeli s institucijama BiH, dodajući da mu niko od stranih zvaničnika ili međunarodnih organizacija, koje se bave tim problemom, nije ukazao na te činjenice. „Ono što je najopasnije za jednu zemlju je to što postoji dvostruko napajanje informacijama, koje je opasnije i od navodne mreže podrške“, tvrdi Špirić.

Predsedavajući Saveta ministara je upozorio da takve izjave bez pokrića mogu da zadržavaju međunarodnu pažnju na BiH ističući da se one olako daju, jer ne postoji mehanizam da oni koji ih izgovore snose odgovornost. Povodom Gregorijanove izjave da u BiH postoji mreža pomagača Mladiću i da zbog toga neće biti rehabilitovani funkcioneri koji su ranije menjani odlukama visokog predstavnika u BiH, reagovali su i nadležni organi u RS.

MUP i Republički centar za istraživanje ratnih zločina i saradnju s Haškim tribunalom tvrde da nemaju takva saznanja. Takođe se oglasila i opoziciona Srpska demokratska stranka, čiji kadrovi su najviše sankcionisani zbog navodne mreže podrške Haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, dok je bio na slobodi, a protiv kojih se nije vodio nikakav sudski proces zbog toga.

SDS navodi da „ukoliko Gregorijan raspolaže nekim dokazima, onda treba da ih prosledi Tužilaštvu i Sudu BiH, jer svako prikrivanja takvih saznanja i dokaza i samog ga svrstava u Mladićeve jatake“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari