Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednik Francuske Fransoa Oland juče su u Tuluzu odali poštu žrtvama Mohameda Meraha koji je 19. marta u tom gradu ubio troje jevrejske dece i rabina. Netanjahu i Oland prisustvovali su ceremoniji u jevrejskoj školi ispred koje je Merah izvršio napad, zajedno sa zaposlenima, učenicima, njihovim roditeljima i predstavnicima jevrejske zajednice u Tuluzu. Oland je izjavio da antisemitizam još postoji u Francuskoj i da će biti učinjeno sve kako bi bio iskorenjen.


Netanjahu je posle ceremonije razgovarao sa predstavnicima jevrejske zajednice, koja je, kako navodi agencija Frans pres, sedam meseci pošto je Merah izvršio ubistva, i dalje uplašena od eventualnog širenja antisemitizma u Francuskoj. Izraelski premijer pozvao je pripadnike izraelske zajednice da se nastane u Izraelu, ali je i pozdravio odlučnost Pariza da se bori protiv antisemitizma. Pitanje koje se u francuskoj javnosti i dalje postavlja je da li je Merah, koji je pre napada na školu ubio još tri osobe, mogao biti sprečen.

Polemika o tome ponovo je oživela pošto je Liberasion objavio da su obaveštajci četiri dana pre napada upozorila na mogućnost delovanja islamističke grupe i dali spisak njenih pripadnika na kojem je bilo Merahovo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari