Ole Gunar Solšer: I dalje na klupi Junajteda 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Iako su mnogi predviđali da će brzinom svetlosti napustiti Old Traford posle „petarde“ od Liverpula, Ole Gunar Solšer se i dalje nalazi na klupi Mančester junajteda.

Tome je sigurno doprinela ubedljiva pobeda nad Totenhemom u subotu (0:3) nakon koje je Solšer vidno raspoložen izjavio da su njegovi momci bili briljantni. I zaista jesu. Odbrana konačno nije primila gol, a napad je odradio posao za koji je plaćen.

I pored toga što su norveškom stručnjaku, koji je najveći deo svoje igračke karijere proveo upravo u Junajtedu, davali male šanse da će opstati na klupi ovog velikog engleskog kluba kada je u decembru 2018. promovisan u šefa stručnog štaba, Solšer je još tu. Njegov opstanak u klubu ima veze s tim što mu je velika podrška legendarni trener Junjteda, ser Aleks Ferguson.

Ole Gunar Solšer je rođen u norveškom gradu Kristijansund, 26. februara 1973. godine. Već sa sedam godina postao je član lokalnog kluba Klausenegen. U fudbalski klub Molde prešao je 1994. godine i već u prvoj sezoni postigao 20 golova. Zanimljivo je da je kao dete bio navijač Liverpula, najvećeg rivala Junajteda. Kratko se oprobao u rvanju, kojim se bavio njegov otac.

Solšer je u Mančester junajted došao 1996. godine za 1,5 miliona funti. Prvi gol je postigao protiv Blekburna, i to na svom debiju samo šest minuta nakon što je ušao sa klupe. Bio je poznat po nadimku „Ubica dečjeg lica“, ali i kao „Super-zamena“, jer je dosta golova postigao nakon ulaska sa klupe. Za Mančester je kao zamena sa 28 golova i još drži taj rekord.

Jedna od najčuvenijih utakmica za Solšera je finale Lige šampiona 1999. godine protiv Bajerna gde je ulaskom sa klupe u trećem minutu nadoknade postigao pobedonosni gol za 2:1. Za norvešku reprezentaciju je odigrao 67 utakmica i postigao 23 gola. Igračku karijeru je završio 2007. godine upravo u Mančester junajtedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari