olivera zekićFoto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je danas da REM odluku o petoj dozvoli za nacionalnu pokrivenost neće doneti dok dva spora sa TV Novom S pred Upravnim sudom ne dobiju epilog.

Ona je to kazala za Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je saopštilo da se danas navršavaju dve godine od kad je Savet REM-a objavio konkurs za petu dozvolu za nacionalnu pokrivenost i da još uvek nije poznato kada će ta dozvola biti dodeljena.

„Imamo dva spora sa Novom S pred Upravnim sudom i dok se to ne reši nema šanse da se dozvola bilo kome dodeli, jer ovaj sud može da poništi bilo koju odluku i vrati sve to na početak“, kazala je Zekić za UNS.

Ako Upravni sud, kako je rekla, vrati sve na ponovno razmatranje, Savet REM-a bi morao da raspiše novi konkurs za dodelu dozvole za nacionalnu pokrivenost.

Zekić je dodala da nema nikakvih informacija u kojoj su fazi ti postupci pred Upravnim sudom.

Advokat UNS-a Nenad Krajnović je kazao da je dejstvo svakog postupka pred Upravnim sudom takvo da formalno ne odlaže rešavanje bilo čega u upravnom postupku.

Ipak, on je dodao da bi eventualno usvajanje tužbe Nove S značilo poništavanje svega što je do tada urađeno, preneo je UNS.

Inače, Nova S je tužila REM zbog toga što odluka o dozvoli za nacionalnu pokrivenost nije dodeljena ni nakon isteka roka koji je predviđen Javnim pozivom raspisanim 9. avgusta 2022. naveo je UNS.

U Javnom pozivu za izdavanje dozvole za nacionalnu pokrivenost navodi se da će REM odlučiti koja će televizija dobiti petu frekvenciju u roku od najkasnije 30 dana od dana objavljivanja liste svih podnosilaca prijava, što je bilo 2. decembra 2022.

Prethodno su 7. septembra 2022. Televizije N1 i Nova S objavile da su tužile REM nakon donošenja odluke da prve četiri dozvole dodeli televizijama Pink, Hepi, Prva i B92, zbog, kako su naveli, kršenja pravila postupka, neadekvatnog utvrđivanja činjeničnog stanja i pogrešne primene zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari