Izraelski premijer Ehud Olmert predložio je juče sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu otpočinjanje direktnih pregovora u cilju postizanja mira na Bliskom istoku i savetovao mu da ne čeka na američko posredovanje.
„Bašare al Asade, vi znate da sam spreman za direktne razgovore s vama“, izjavio je Olmert za televiziju Al Arabija.

Izraelski premijer Ehud Olmert predložio je juče sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu otpočinjanje direktnih pregovora u cilju postizanja mira na Bliskom istoku i savetovao mu da ne čeka na američko posredovanje.
„Bašare al Asade, vi znate da sam spreman za direktne razgovore s vama“, izjavio je Olmert za televiziju Al Arabija. „Vi (Asade) ste govorili da želite da pregovarate uz posredništvo Amerike. Ali oni ne žele da sednu s vama za pregovarački sto. Spreman sam da sednem s vama i da razgovaramo o miru a ne ratu“.
Pregovori između Sirije i Izraela propali su 2000. bez postizanja rešenja za Golansku visoravan, planinsku ravan koju je Izrael okupirao 1967. i pripojio je svojim teritorijama 1981, potez koji je Savet bezbednosti UN proglasio nevažećim. „Biću srećan ukoliko bismo mogli da postignemo mir sa Sirijom. Ne želim da vodim rat sa Sirijom“.
Asad je, međutim, ponovo izrazio zainteresovanost za obnovu razgovora sa Izraelom preko treće strane. Zvaničnik sirijskog ministarstva inostranih poslova izjavio je prošle nedelje da je Damask spreman za razgovore bez preduslova i izjavio da su Izrael i Sirija u proteklim pregovorima rešili samo 85 odsto problema. Sirija je prošlog meseca saopštila da će, ukoliko Izrael napravi ustupke u mirovnim pregovorima, to rezultirati direktnom saradnjom s Vašingtonom u pomaganju obuzdavanja nasilja u Iraku, kao i da će promeniti prirodu svojih odnosa sa saveznikom Iranom, neprijateljem Izraela i SAD.
Zapad optužuje Siriju da podržava pobunjeništvo u Iraku i da drži militantne palestinske lidere na svojoj teritoriji.
Analitičari kažu da Sirija želi sada da povrati Golansku visoravan više nego ikada, naročito posle prisilnog povlačenja svojih snaga iz Libana pre dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari