U jakoj oluji koja se dogodila tokom održavanja jednog od najznačajnijih rok festivala u Belgiji, poginulo je pet osoba, izjavila je juče gradonačelnica Haselta Hilde Klas i dodala da je nastavak festivala otkazan.


– U snažnoj oluji koja se obrušila u četvrtak posle podne na muzički festival Pukelpop, nedaleko od Haselta, poginulo je najmanje pet osoba – rekla je gradonačelnica flamanskom radiju VRT. Ona je dodala da u takvim okolnostima festival nikako ne može da se nastavi. Belgijski mediji su tokom noći navodili različite podatke o broju nastradalih, a na internetu se pojavio i video snimak nesreće na kome se vidi kako oprema pada sa bine pod udarom jakog vetra.

Festival je počeo u četvrtak uveče i bilo je predviđeno da traje tri dana. Na sajtu festivala navodi se da je oko 60.000 ljudi prisustvovalo tom događaju. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izrazio je juče saučešće porodicama poginulih. „U ime Evropske komisije izražavam duboko saučešće i saosećanje sa porodicama žrtava i nadu za brz oporavak povređenih“, naveo je Barozo u pismu premijeru Belgije Ivu Letermu.

Svi poginuli bili su državljani Belgije, a u kritičnom stanju su jedan Belgijanac i dvojica Holanđana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari