O'Maloni: Sistemska diskriminacija 1

U kosovskim institucijama, posebno sudovima, postoji sistemska diskriminacija Srba i nealbanaca i oduzimanje njihove imovine, ocenio je danas voрa projekta „Besplatna pravna pomoć“ Delegacije Evropske unije Deklan O’Maloni.

On je, na predstavljanju projekta, ukazao da postoji najmanje 60.000 zahteva raseljenih lica sa Kosova za povrat imovine, a lokalni sudovi na Kosovu to ne rešavaju, pa su zato zatrpani velikim brojem predmeta koje ne mogu da reše u razumnom roku.

O’Maloni je ukazao i na diskriminaciju Srba i nealbanaca i u društvenim preduzećima na Kosovu, kao i na činjenicu da niko ne preduzima nikakve korake na sprečavanju nezakonite gradnje na imovini Srba, ni na rušenju takvih objekata.

Kosovske vlasti ne žele da daju kompenzaciju za uništenu imovinu Srba, a postoje i velike rupe u zakonodavstvu, kao i problem katastarske verifikacije, naglasio je on.

Prema rečima O’Malonija, u projektu EU za besplatnu pravnu pomoć interno raseljenim licima, izbeglicama i onima vraćenim po sporazumo o readmisiji biće organizovane četiri jedinice, u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Valjevu, sa svojim odeljenjima u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

U svakoj jedinici će raditi po jedan iskusni i jedan mlaрi advokat, koji će biti registrovani u advokatskoj komori Kosova, kao i dva do pet pripravnika, i postojaće jasni kriterijumu za pružanje pravne pomoći, saveta i zastupanja na sudu tih lica, objasnio je on.

O’Maloni je upozorio i da je učešće Srba u kosovskom pravnom sistemu „veoma diskutabilno“ i ukazao da su, od 705 advokata upisanih u advokatsku komoru Kosova, samo 23 Srbi, a od njih svega 10 ima pravo da zastupa stranke pred sudovima.

šef operacija Delegacije EU u Beogradu Nikolas Bizel ocenio je da je prijekat, koji je već počeo da se sprovodi vrlo aktivan, jer je pravo na pravnu pomoć raseljenim licima i izbeglicama jedno od osnovnih prava EU, a Delegacija će nastaviti da bude ključni partner Srbiji po tom pitanju.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev rekao je da u Srbiji danas ima 204.049 interno raseljenih lica sa Kosova, a procene su da ih u pokrajini ima još 18.000.

On je upozorio da se na Kosovu sistematski uništavaju napuštene kuće Srba i nealbanaca, a pred tamošnjom agencijom za imovinu nalazi se oko 40.000 zahteva za povraćaj uzurpirane imovine, a sudovima je predato 18.000 tužbi za naknadu štete i uništenu i oštećenu imovinu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari