Najbolji kada je najpotrebnije. Mučili su se fudbaleri Partizana skoro celo proleće, tražili igru, gubili bodove, trpeli kritike, pritiske i udarce sa raznih strana, pa i iz sopstvene kuće, da bi se uspravili i isprsili u verovatno odlučujućih 90 minuta borbe za titulu. Pobeda nad Crvenom zvezdom nije automatski produžila dominaciju crno-belih srpskim fudbalom, „parnom valjku“ ostalo je još šest, i to ne baš lakih, prepreka do nove šampionske promocije, ali su ga tri boda iz duela sa najvećim konkurentom maksimalno približili četvrtoj uzastopnoj „kruni“ i podvigu nezabeleženom u fudbalskoj istoriji velike Jugoslavije i država nastalih na njenim ruševinama.


– Znam da je kolega Prosinečki rekao da se u derbiju rešava prvenstvo, ali ja mislim drugačije. Možda ćemo to moći da kažemo tek pošto prebrodimo gostovanja u Jagodini i Ivanjici, ili našem večitom rivalu dođe „glave“ težak raspored do kraja. Mi imamo pune ruke posla, ali oni ga imaju još više. Vojvodina takođe. Zato nema opuštanja. Partizan je i na ovom derbiju pokazao da ima najkvalitetniji tim u zemlji, prebrodili smo krizu igre i rezultata, ali nećemo unapred da slavimo – i golim okom je vidljivo da je treneru branioca trofeja i finalisti domaćeg Kupa Aleksandru Stanojeviću pao težak kamen sa srca.

U pobedničkom monologu posle meča izrazili ste sumnju da mnogima ne odgovara da Partizan opet bude prvak. Na šta ste tačno mislili?

– Nisam pristalica teorije zavere, ne verujem u priče svi protiv jednog, ali nisam mogao ostati imun na prašinu koja se digla pre ovog meča. Ni tada, a ni sada, nisam komentarisao izjave „Partizan je bivši prvak“ i „Zvezda je mala Barselona“, neću da polemišem na temu tuđeg straha od domaćih sudija i bojkota nekih drugih navijača meča na Veliku subotu, ali ne mogu da se otmem utisku da smo mnogima dojadili, da ne bi voleli opet da nas vide na šampionskom tronu. Pričam(o) samo na terenu. A tu smo pokazali karakter i drugi put u ovom prvenstvu, a treći put od početka sezone, nadigrali i savladali večitog rivala. Negativan stav, osporavanja i pritisci dela javnosti samo su dali neku novu energiju ekipi, a ona se pretvorila u inat koji nam je doneo važnu pobedu. Toliko o tome.

Mnogi su vam zamerali defanzivnu taktiku u porazu drugog poluvremena Kup dvomeča sa Zvezdom. Kako to da je Partizan ovog puta odigrao mnogo ofanzivnije, agresivnije i konkretnije?

– Zar to nije samo kvalitet više? Pokazali smo da ih na jedan način možemo eliminisati iz Kupa, a na potpuno drugačiji pobeđujemo u prvenstvu. Oba puta smo imali jasan cilj i ostvarili ga. Bolele su me samo priče o našem porazu na Marakani. Kao da su oni prošli u finale, a ne mi. Volim kada spojimo igru i rezultat, draže su mi pobede sa mnogo šansi, golova i atraktivnih akcija, ali mi smo pre svega takmičari i živimo od rezultata. Samo se oni pamte i računaju. Zbog toga sam svojim igračima pre ovog meča rekao: U prvom poluvremenu se zabavljajte, a u drugom ih pobedite.

Da li ste ovom pobedom utišali i tzv. unutrašnju opoziciju, koja je htela da vam vidi leđa posle poraza od Vojvodine?

– Najbolje je da vas ne kritikuju posle poraza koji je odneo jesenju prednost. Sve je to normalno i ide u službu trenerskog posla u Partizanu, a ja sam spreman da nosim taj teret. Sve vreme sam se isto ponašao, radio i verovao u svoje ideje. Ne gubim glavu zbog jednog poraza. Ostala mi je na ramenima i posle prve titule i ulaska u Ligu šampiona. Uvek sam na zemlji, miran, realan, otvoren za kritike, sugestije i savete, ali i samouveren.

A da niste dobili ovaj derbi?

– Nisam ni razmišljao o tome. A već sam rekao da nemam problem da odem, bilo kada.

Doživeli ste retku počast – da vas igrači na rukama iznesu iz svlačionice i s vama ispod južne tribine proslave pobedu. Da li baš uvek možete da se oslonite na njih?

– Ni u snu nisam mogao da zamislim da će mi prirediti tako nešto, pogotovo ne na mestu gde se inače nikada nisam gurao. Presrećan sam zbog toga. Ne samo zbog sebe, već i zbog poruke koju smo time poslali. I taj detalj je pokazatelj da smo homogena grupa, u svemu zajedno. I u jeku krize kroz koju smo prošli govorio sam da nemamo probleme unutar tima, sada je samo taj dobri duh iz svlačionice prenet na teren.

U nekom trenutku ste malo preterali sa slavljem, pa ste sa igračima pevali pogrdne navijačke pesme na račun Zvezde. Žalite li zbog toga?

– Žao mi je što je taj snimak naše intimne proslave izašao u javnost. Izvinjavam se svima koje sam možda uvredio svojim ponašanjem, jer tako nešto ne priliči jednom treneru. Nisam imao želju da bilo koga omalovažavam i ponižavam, kao što su nama radili proteklih nedelja. Nisam hteo ni da se bilo kome dodvoravam i dokazujem svoju odanost i ljubav prema Partizanu, pošto sam njegovo dete, od glave do pete. Samo su mi se emocije otele kontroli, to je bio bunt jednog mladog čoveka. Ništa više – priznaje Stanojević.

Pauza za Ilića

Partizan će naredne dve nedelje igrati bez najiskusnijeg veziste Saše Ilića. Toliko se procenjuje da će mu biti potrebno za oporavak od povrede skočnog zgloba, zbog koje je već u 24. minutu poslednjeg večitog derbija ustupio mesto Tomiću. Zbog toga će stručni štab morati da traži novo rešenje na levom krilu i verovatno pruži veću minutažu jedinom preostalom klasičnom organizatoru igre Vukiću.

Đurić: Svaka čast

Predsednik kluba Dragan Đurić skida kapu svojoj ekipi i treneru.

– Svaka čast igračima i štabu, bili su pravi u najtežem trenutku za klub i pokazali da je Partizan i dalje najmoćniji u zemlji. Greše oni koji misle da je titula već odbranjena, ali pobeda nad večitim rivalom donela nam je važnu prednost i podstrek za bitke koje slede. Verujem da ćemo se radovati i na kraju ovog prvenstva – istakao je Đurić.

Krstajić: „Kontrirali“ Stanojeviću

Kapiten Mladen Krstajić odao je priznanje šefu.

– Pobedili smo jer smo uradili sve kontra od onoga što nam je Stanojević tražio. Cele godine ga „bušimo“, loš je trener, atmosfera u svlačionici nam je katastrofalna, ne znamo ništa o fudbalu, ne umemo da igramo pod opterećenjem, slučajno smo učestvovali u Ligi šampiona, slučajno smo prvi… – našalio se iskusni štoper posle svog poslednjeg večitog derbija u igračkoj karijeri, a onda ozbiljno upozorio: – Opet imamo bodovnu i psihološku prednost, ali trka za titulu nije još završena. Prvo skoči pa reci hop – zaključio je Krstajić.

Zajednica pokrenula postupak

Crvena zvezda izrazila je ogorčenje zbog Stanojevićevog neprimerenog slavlja u svlačionici, a Zajednica klubova Jelen Super lige iz sličnih razloga pokrenula dva disciplinska postupka protiv njega.

– Trener Partizana ponašao se suprotno pravilniku o „radu i licenci trenera“, čestim izlaženjima van tehničkog prostora, kao i brojnim protestima kod arbitara, čak i ulaženjem u teren. Stanojević bi mogao da odgovara i zbog pevanja pogrdnih navijačkih pesama – objasnio je komesar za takmičenja JSL Branislav Delić i najavio kaznu za FK Partizan, zbog upada navijača na teren posle meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari