Negotinski Dom kulture, organizator jednog od najstarijih muzičkih festivala u Srbiji, „Mokranjčevih dana“ objavio je program ovogodišnjih muzičkih svečanosti koje će se u Negotinu, uz učesnike iz zemlje i inostranstva, odvijati od 10. do 16. septembra uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja i Opštine Negotin.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Petodecenijsko trajanje potvrdilo je da „Mokranjčevi dani“ nisu samo festival horske muzike, već i opšteg pregleda srpske muzičke scene, njenog kretanja i razvoja i oslanjanja na izvore muzičke tradicije koje je Mokranjac zabeležio.

– Festival „Mokranjčevi dani“ ne znači samo omaž imenu i delu našeg muzičkog velikana, već je i spona sa budućnošću u kulturološkom a ne samo muzičkom smislu. Sa Mokranjcem čuvamo svoju istoriju, tradiciju i prepoznatljivost u Evropi, pa i u svetu. Jubilarni, 50. Festival je zbog toga zaslužio posebnu pažnju i mali iskorak u koncepciji programa prema publici – kaže v.d. direktora negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i direktor Festivala Dragana Knežević, podsećajući da je svojevremeno Mokranjac bio svojevrsni kulturni ambasador Srbije koji je, gostujući sa „Prvim beogradskim pevačkim društvom“ u zemlji i inostranstvu, pronosio folklor i duh srpskog naroda i temelje naše narodne umetnosti. Ti koncerti izazivali su veliku pažnju u Solunu, Skoplju, Budimpešti, Plovdivu, Carigradu, Nižnji Novgorodu, Petrogradu, Moskvi, Kijevu, Berlinu, Drezdenu, Lajpcigu, Sarajevu, Mostaru, Cetinju, Splitu, Trstu, Rijeci, Zagrebu, Dubrovniku.

– Zato se koncept jubilarnog 50. Festivala naslanja na ove prostore sa namerom da ovog septembra ansambli i izvođači otuda, gde je Mokranjac sa „Prvim beogradskim pevačkim društvom“ gostovao, dođu u njegov rodni Negotin, i svojim programima učine omaž našem muzičkom velikanu – objašnjava Dragana Knežević

U skladu sa tim, na ovogodišnjem Natpevavanju učestvovaće horovi Sound iz Bukurešta, Nazim Hikmet iz Istanbula, Ave iz LJubljane, Elegija iz Moskve, Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, Kalamaria Choir iz Soluna i Angel Manolov iz Sofije. Obavezna kompozicija za učesnike Natpevavanja je Mokranjčeva Druga rukovet, a nastupe će ocenjivati žiri koji čine dirigenti Vladimir Kranjčević i Darinka Matić Marović i muzikolog dr Branka Radović.

Natpevavanju koja je u petak, 11. septembra, prethodiće svečanost otvaranja 50. „Mokranjčevih dana“ uz polaganje cveća na spomenik velikom srpskom kompozitoru, pozdravnu reč predsednika opštine Negotin, Jovana Milovanovića i besedu dirigenta Vladimira Kranjčevića. Festival će prema najavi, otvoriti predstavnik Ministarstva kulture i informisanja. Po tradiciji svečano otvaranje festivala završava se zajedničkim nastupom učesnika Natpevavanja i horova iz Negotina koji će izvesti Šestu rukovet Mokranjca.

Od brojnih festivalskih programa izdvajamo predfestivalski koncert hora Viva Vox 10. septembra, koncerte „Klasika u 11“ koji će se svakog festivalskog dana održavati na gradskom trgu u 11 sati, koncert Beogradske filharmonije, Etno prikaze na Rogljevačkim pivnicama, koncertno izvođenje radio drame „Mokranjac, čovek svoje umetnosti“, muzičku dramu „Grk Zorba“ Pozorišta na Terazijama, „Igre i zvuke Balkana“ Plesne trupe Una Saga Serbica, promocije monografija: „Pedeset godina Mokranjčevih dana“ i „Mokranjčeva kuća u Negotinu“, tribine: Fenomen Stevan St. Mokranjac i kraj istorije muzike i Sećanja i omaži – 50 godina trajanja, kao i izložbe slika Nedeljka Gvozdenovića i likovne kolonije Eho muzike.

Jubilarni, 50. „Mokranjčevi dani“ biće završeni 16. septembra koncertom Hora i Simfonijskog orkestra RTS koji će pod dirigentskom palicom Bojana Suđića izvesti IX Betovenovu simfoniju. Po završetku koncerta biće dodeljena priznanja 50. „Mokranjčevih dana“, završnu reč daće selektor festivala dr Branka Radović, a festival zatvoriti Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari