Institucija zaštitnika građana opravdaće postojanje samo ako konkretno doprinese boljem i bržem ostvarivanju prava građana i boljoj upravi. To će biti moguće ako, između ostalog, što pre bude dobila potrebne uslove za rad – rekao je juče na prvoj konferenciji za novinare Zaštitnik građana-ombudsman Saša Janković.

Institucija zaštitnika građana opravdaće postojanje samo ako konkretno doprinese boljem i bržem ostvarivanju prava građana i boljoj upravi. To će biti moguće ako, između ostalog, što pre bude dobila potrebne uslove za rad – rekao je juče na prvoj konferenciji za novinare Zaštitnik građana-ombudsman Saša Janković.
On je naveo da je od predsednika Skupštine Srbije dobio kancelariju u zgradi parlamenta iz koje će obavljati poslove za formiranje službe zaštitnika građana i objasnio da je prošle nedelje uputio zahtev Direkciji za imovinu kako bi se videlo gde postoji odgovarajući prostor u kojem bi bila smeštena kancelarija ombudsmana, ali od njih nije dobio odgovor. Janković je rekao da je već dobio nekoliko pritužbi građana, ali da ne može da formalo vodi postupke bez prostorija za rad.
– Zakon me obavezuje da u roku od dva meseca predložim četiri zamenika Skupštini koja će ih izabrati, zatim generalnog sekretara koga na to mesto postavlja zaštitnik, kao i zaposlene u stručnoj službi, za koje će biti formirana komisija kako bi razmatrala prijave – istakao je on.
Janković je naglasio da zaštitnik građana nema izvršna ovlašćenja i ne može narediti organu uprave da promeni svoju odluku, dodajući da će kao ombudsman sarađivati sa Vladom, predsednikom Srbije, Skupštinom, medijima, poverenikom za informacije od javnog značaja i nevladinim organizacijama.

Među poslednjima u Evropi

Prema rečima Jankovića, nijedna uprava nije savršena, a zaštita građana od nepravde, nezakonitosti i samovolje uprave je odgovornost prvog reda svake demokratske države. „To posebno ističem zato što je Srbija jedna od poslednjih zemalja u Evropi koja je dobila ovu instituciju“.

Zakon upućuje zaštitnika da posebnu pažnju posveti, prema njegovim rečima, pravima lica lišenih slobode, ravnopravnosti polova, pravima deteta, pripadnika nacionalnih manjina i pravima osoba sa invaliditetom.
On je ocenio da je donošenjem Zakona o zaštitniku građana 2005. i imenovanjem zaštitnika, demokratska vlast Srbije poslala jasnu poruku svim građanima da je spremna da dalje unapređuje rad javne uprave, da preuzme odgovornost i da građanima pruži dodatnu zaštitu, kada im je uskraćena mogućnost da ostvare prava zagarantovana Ustavom i zakonima.
– Tamo gde su prava građana uskraćena zbog samovolje, nemara, birokratske arogancije, opstrukcije, diskriminacije, korupcije ili drugih nesavesnosti i nezakonitosti, zaštitnik neće oklevati da to jasno konstatuje i za odgovorne zatraži sankcije – istakao je Janković
On je objasnio da ombudsman može da preporuči izmene zakona, disciplinski postupak protiv zaposlenih, razrešenje funkcionera ili da podnese krivičnu prijavu, a „može i po sopstvenoj inicijativi da pokrene predmet“.
Janković je potvrdio da će biti organizovana medijska kampanja, kako bi građani bili informisani šta mogu da očekuju od zaštitnika građana, a biće napravljen i sajt ove institucije.
Saša Janković, kandidat DSS-NS, izabran je za zaštitnika građana 29. juna, većinom od 143 poslanika. U Srbiji postoji osam opštinskih ombudsmana i jedan na pokrajinskom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari