Ombudsman Kosova pokreće istragu o spotu trovanja srpskim proizvodima 1foto: Printscreen/YouTube/RTV KIM

Zaštitnik građana Kosova pokrenuo je danas istragu o mogućim kršenjima ljudskih prava na snimku neformalne grupe koja poziva na bojkot srpskih proizvoda, a po pritužbi četiri organizacije srpskog civilnog društva sa Kosova, prenosi KoSSev.

Spot koji kao autor potpisuje Burim Piraj, objavljen je 11. marta na portalima Ekonomija Onlajn i Teljegrafi, ali i na Fejsbuk grupi „Ne kupujte srpske proizvode“, koja broji skoro 55 hiljada članova.

Organizacije „Nova društvena inicijativa“, „Centar za afirmativne društvene akcije“, „Centar za socijalne inicijative“ i „Forum za razvoj i multietničku saradnju“ u zahtevu zaštitniku građana navele su da promotivni video podstiče „ekonomski nacionalizam, i primer jeizazivanja razdora i netrpeljivosti među etničkim grupama jer govori o trovanju kupaca srpskim proizvodima“.

„Zaštitnik građana je na osnovu člana 21.1. Zakona o ombudsmanu, razmatrao našu pritužbu, podnetu 18. marta 2022. godine, povodom navoda o kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda ili zloupotrebi od strane organa javne vlasti u skladu sa članom 21.1.2. Zakon o ombudsmanu, 01.04. 2022. odlučio je da to prihvati i pokrene istragu o mogućim kršenjima ljudskih prava“, navode te organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari