Borka Jovanović, predsednica Skupštine grada Novog Pazara, njen zamenik Tarik Imamović i odbornici Ulfeta Demčović i Slavoljub Mihajlović, juče su se pojavili u Osnovnom sudu u Novom Pazaru da daju izjave, jer je protiv njih krivičnu prijavu podneo sudija Višeg suda Safet Kadrić.


Prijava protiv četvoro pripadnika parlamentarne većine podneta je „zbog ometanja rada veća suda“. Događaj od pre više od godinu i po dana skoro da su svi zaboravili. Stranka demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina koja u novopazarskoj skupštini predvodi opozicionu koaliciju Bošnjačka lista za evropski Sandžak, četiri svoja odbornika – Damira Kurtovića, Kemala Brničanina, Danabu Ugljanin i Sabinu Bejtović – zamenila je novim jer, kako je stajalo u obrazloženju, „zbog zauzetosti nisu mogli da odgovore odborničkim zadacima“. Skupštinska većina je tada odbila da u dnevni red uvrsti tu tačku.

– Verifikovanje mandata se vrši pre utvrđivanja dnevnog reda i odbornici Bošnjačke liste to je trebalo da zatraže kada je sednica počela – kaže predsednica gradskog parlamenta. Tada je pravda potražena na sudu. Sudija Kadrić je doneo odluku da se mandati oduzimaju jednim i daju drugim odbornicima kako je tražila Bošnjačka lista. Rešenje je doneto 29. januara prošle godine, a Jovanovićeva i Imamović su bili sa odbornicima koji su 5. februara protestovali ispred zgrade sudova. Neki od odbornika su tvrdili da je zbog rođačkih veza nadležni sudija Ugljaninov kadar i da je „zbog toga istog dana kada je podnet zahtev doneo odluku“. U međuvremenu, Damir Kurtović i Sabina Bejtović pravdu su potražili i pred Ustavnim sudom Srbije koji je doneo odluku da im se mandati vrate, ali su i dalje van skupštinskih klupa

– Odluka je samo moja satisfakcija za tu nepravdu – komentariše Kurtović.

Posle davanja izjave u istražnom odeljenju Osnovnog suda, predsednica Skupštine grada Novog Pazara je odbacila razloge zbog koje joj je podneta krivična prijava.

– Kako može da se ometa sudsko veće ili vrši pritisak na sud za nešto što je već presuđeno? Uostalom, presuda je suprotna onome što je rekao Ustavni sud Srbije, da ne postoje blanko ostavke. Sud je u slučaju Kurtovića i Bejtovićeve doneo odluku o vraćanju mandata. Kako onda to da tumačimo – prokomentarisala je Jovanovićeva nakon izlaska iz zgrade Osnovnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari