Omikron nosi manji rizik od hospitalizacije? 1Foto: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT

Prvi podaci iz Velike Britanije pokazuju da osobe zaražene omikron sojem imaju manje šanse da završe u bolnici u poređenju sa osobama zaraženim delta sojem.

Ovi podaci dobijeni su na osnovu istraživanja koje je uradio Imperijal koledž London obuhvativši 56,000 zaraženih omikronom i 269,000 zaraženih delta sojem od 1. do 14. decembra.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da osobe zaražene omikronom imaju od 20 do 25 odsto manji rizik da iz bilo kog razloga posete bolnicu, u poređenju sa zaraženima delta sojem. Takođe, osobe inficirane novim sojem imaju od 40 do 45 odsto manje šanse da budu zadržane u bolnici makar tokom jedne noći.

Istovremeno, osobe koje nisu ni vakcinisane a nisu ranije ni preležale kovid imaju 11 odsto manje šanse da završe u bolnici ako su zaražene omikronom u poređenju sa onima koji su oboleli zbog delta soja.

Na kraju studija je pokazala i da zaraženi omikronom imaju dvostruko manje šanse da završe u bolnici ako su prethodno bili inficirani, kao i da osobe obolele od kovida zbog novog soja, kraće ostaju u proseku u bolnici u poređenju sa zaraženima delta sojem.

Iako su ovi podaci ohrabrujući, naučnici upozoravaju da činjenica da se omikron lakše prenosi i da jedan inficirani može da zarazi više osoba nego što je to bio slučaj sa delta sojem, znači da se može očekivati veliko opterećenje zdravstvenog sistema.

Čak i ako manji procenat zaraženih omikronom završava u bolnici, veliki broj inficiranih koji se očekuje u narednim nedeljama znači da će veliki broj biti i hospitalizovan na kraju.

Britanski mediji prenose i rezultate studije iz Škotske, koja je pokazala čak i manji rizik od hospitalizacije među zaraženima novim sojem. Prema rezultatima ovog istraživanja taj rizik je za inficirane omikronom 70 odsto manji nego za zaražene delta varijantom.

Ipak, pomenuta studija je obuhvatila manji uzorak ispitanika, koji su uglavnom bili mlađi, što je moglo da utiče na dobijene rezultate.

U Srbiji za sada nije otkriven slučaj zaražavanja omikron sojem, međutim kako je rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar vrlo je izvesno da je omikron u zemlji samo ga nismo otkrili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari