Omladinci pokrenuli inicijativu za otvaranje pozorišta 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme je na današnji dan pre 80 godina pisao o ponovnom osnivanju Omladinskog pozorišta, dok je u listu Pravda pisano o koncertu novosadskog hora održanom u Skoplju.

Protekle godine grad Beograd ostao je bez Omladinskog pozorišta, piše list Vreme.

Naime, zbog nestručnosti u radu prethodnog pozorišta ovakve vrste, jedino rešenje u tom trenutku bilo je potpuno ukidanje pozorišta.

Omladinci pokrenuli inicijativu za otvaranje pozorišta 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

U redovima gimnazijalaca širom Beograda pokrenuta je akcija kojom će se ponovo formirati Omladinsko pozorište koje će popuniti veliku prazninu.

Udruženja glumaca sarađivaće sa Omladinskim pozorištem na ostvarenju programa koji će se formirati na osnovu gradiva.

Učenici će spremati dela domaćih i stranih pisaca čija dela čitaju u tom trenutku.

Rad ovog pozorišta sa sve literarnim radionicama biće ustvari vrsta dodatne školske  nastave.

Pored učenika koji su direktni učesnici, u radu pozorišta učestvuju i profesori koji biraju najbolja dela.

Prva predstava Omladinskog pozorišta zakazana je za drugi januar u dvorani Kolarčeve zadužbine, a pisci čija će dela biti obrađena u prvoj predstavi su Jovan Sterija Popović i Kosta Trifković.

Na samom početku predstave govor će održati profesor književnosti Prve muške gimnazije A. Vasiljević.

Učenici su se za prvu predstavu spremali dugi i marljivo, a predstave koje će biti izvedene su: ‘Laža i paralaža’ i ‘Školski nadzornik’ .

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Skoplje priprema svečani doček ženskog hora ženskog muzičkog društva iz Novog Sada, piše list Pravda.

U Skoplju će se sledeće nedelje u svečanoj dvorani Oficirskog doma održati veliki umetnički koncert ovog hora.

Omladinci pokrenuli inicijativu za otvaranje pozorišta 3
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Ovaj koncert je značajan ne samo kao umetničko delo, već kao izraz ljubavi koji spaja Vojvodinu i Južnu Srbiju, te će građani Skoplja imati posebnu čast da ugoste članice hora iz srpske Atine.

Na čelu odbora nalazi se supruga bana g. Rafajlovića, Natalija Rafajlović, pod čijim će se pokroviteljstvom održati koncert.

U subotu će se uz prisustvo Natalije Rajaflović održati odbor za doček , a pored nje će koncertu prisustvovati i predsednik Gradskog poglavarstva g. Josip Mihailović kao i profesor Univerziteta Vojislav Radovanović.

Hor će na klaviru pratiti profesor Umetničke akademije u Beogradu Ćirilo Ličar, dok se sam hor sastoji od trideset članica.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.“

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari