Ona i on u njihovoj viziji 1

Ovde pred sobom imamo poslednju epizodu Hermanove vizije osvajanja američkog Zapada, sa svim nasiljem krajolikom i ljudima koje ćemo (iznova) otkriti čitajući ovaj integral o Komanči.

Vizije koja nedvosmisleno ukazuje na to da je Hermanu bilo suđeno da se nametne kao jedan od najvećih strip-crtača.

Vizije koja, takođe, predstavlja divljenja dostojan omaž darovitom, nezamenljivom pripovedaču kakav je bio Greg.

Gore navedeno je završni pasus uvodnog teksta u 4. knjigu petotomnog serijala albuma posvećenih jednom od najprepoznatljivijih vestern stripova frankobelgijske škole stripa (zajedno sa Bluberijem i Džerijem Springom) – Komanči Hermana Ipena (1938) i Mišela Ranijea, poznatijeg kao Greg (1931-1999). I da, reč je o 10. epizodi – Telo Aldžernona Brauna, nakon koje su se ova dva Belgijanca rastala.

Tekst Sam svoj gospodar ili trenutak rastanka dvojice genija sastavljen je na osnovu Gregovih i Hermanovih izjava koje je Benoa Mušar objavio u svom delu Mišel Greg: Dijalozi bez metaka.

Još dve epizode u ovom tomu Zveri i Dolar s tri lica kao crtač potpisuje Francuz Mišel Ruž (1950), koji je pre Komanče pomagao Žanu Žirou u radu na Bluberiju.

Njegov rukopis nastavlja se i u petom, završnom tomu, sa još tri epizode: Divlji cirkus, Konjanici sa Izgubljene reke i Red Dast ekspres, čiji je scenario, nakon Gregove smrti, završio Rodolfo.

Peta knjiga zatvara se kratkim pričama: Sećaj se, Kentaki, Zarobljenik, Palomino, Nedostatak poštovanja i Brak u ružičastom, koje je vizuelno realizovao Herman.

Uvodni tekst – Komanča, Red Dast, Greg i Mišel Ruž, potpisuje Brig Asle-Le Gal. Sve epizode u ovom serijalu s francuskog je prevela Bojana Janjušević, dok se predgovorima pozabavio Vladimir D. Janković.

Da podsetimo, Komanča, naslednica ranča Tri šestice, daje sve od sebe da opstane.

Hrabrost te mlade žene čvrstog karaktera, međutim, nije dovoljna da sačuva imanje od najavljenog bankrota.

Jednog dana, niotkuda, pojavljuje se izvesni Red Dast.

Povedena tihom snagom tog neznanca, Komanča ga upošljava da vodi ranč.

Kako bi se suočio sa opasnostima i tuđom pohlepom, on unajmljuje pomoćnike.

Njihovi pravi karakteri otkrivaće se postepeno u avanturom nabijenim epizodama ovog izvanrednog vesterna, smeštenog u Vajoming 19. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari