"Ona je mrtva imala 44 stepena, proključala joj je krv": Šta je „kreozan“ i ko njime truje pse? 1Foto: Pixabay/ilustracija

Jovan Uhrin jedan je od vlasnika 40 pasa iz mesta u okolini Sopota i Barajeva koji su u poslednja dva meseca ostali bez svojih ljubimaca, a uginuli su u teškim mukama.

U izjavi za N1 Uhrin kaže da su psi otrovani otrovom „kreozan“ što mu je potvrdio i veterinar, kada je 10. aprila odneo svoju uginulu kucu kod njega.

„Mašinka je otrovana u mom dvorištu 10. aprila. Počela je da dahće kao da je tek završila trčanje, mislio sam da joj se nesto zaglavilo u grlu i pokušavao sam da izvadim, poslao sam video snimak veterinaru kako ubrzano dahće, rekao mi je da pratim i ako se pogorša da krenem brzo kod njega… Pogoršalo se stanje, ali nisam stigao na vreme“, ispričao je Uhrin.

On dodaje da niko nije pretpostavljao da je otrov u pitanju.

„Tek kad sam je uneo kod veterinara oni su mi rekli da je otrovana ‘kreozanom’, ja sam mislio da je i dalje živa jer je bila topla i opuštena, a ona je mrtva imala 44 stepena Celzijusa, proključala joj je krv, satima je bila vruća, vruću sam je i sahranio“, navodi Uhrin.

Kaže da su svi psi u okolini, iz Ralje, Barajeva, Parcana i Sopota otrovani „kreozanom“.

„Do sada ima prijavljeno 40 smrtnih slučajeva vlasničkih pasa i ko zna koliko još mrtvih lutalica. Kad odemo u šetnju, na svako malo smrde leševi“, dodaje.

Uhrin ističe i da ne vidi razlog zašto bi neko namerno bacio otrov u njegovo dvorište otrov, jer nije tu često i ne smeta nikome.

„Čak i mislim da ga niko nije ni ubacio kod mene, možda racionalizujem… Komšija je našao mrtvog psa u mom dvorištu mesec dana pre nego što se Mašinka otrovala, i kad su krenuli on i njegov sin da ga odnesu iz mog dvorišta da ne bi krenuo smrdi, videli su još dva mrtva u kod drugog komšije koji se graniči sa nama. U pitanju su bile lutalice koje su tu uginule. Tog dana je i komšijin pas nestao, javili su im posle par dana da su ga našli 200 metara dalje. Bio je otrovan ‘kreozanom’“, kaže Jovan Uhrin i dodaje:

„Moguće je da su te lutalice povraćale po dvorištu i da su i moj i komšijin pas pojeli njihove povraćke, pošto psi jedu povraćke drugih pasa. U moje dvorište je inače i komšijin pas ulazio, pošto ima rupa u ogradama“.

On navodi i da pošto ima još dva psa, od kojih je jedan Mašinkin otac, počeo češće da ih šeta na povocu po kraju i da obaveštava svakoga koga vidi u dvorištu da mu je pas otrovan i da paze svoje pse.

„Većina mi je rekla da su im već uginuli psi od otrova. Najranije trovanje za koje sam saznao da se desilo je bilo za Badnji dan. Većina trovanja se desila od pre dva meseca do sada“, ističe Jovan.

Šta je „kreozan“ i kako pomoći psu?

Postavlja se pitanje i da li je neko od poljoprivrednika prskao „kreozanom“ biljke pa je lančano krenulo masovno trovanje.

Inače, sredstva za zaštitu bilja „kreozan“ i „furadan“, koja su u EU i Srbiji zabranjena zbog svoje visoke toksičnosti, i dalje se koriste u našoj zemlji i odgovorna su za smrt ogromnog broja ptica, zečeva, srndaća i ostalih životinja, a predstavljaju opasnost i za ljude.

„Kreozan je insekticid koji se u voćnjacima koristio za suzbijanje insekata, dok se furadanom, tretiralo seme kukuruza, suncokreta i šećerne repe. Oba preparata su zbog svoje toksičnosti zabranjena i u Srbiji i u EU“, objasnio je ranije Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kreozan je, inače, kod nas nelegalan od 2002. godine. Jovan Uhrin prenosi saznanja da je ipak moguće kupiti taj otrov na Kosovu i u Albaniji legalno, a kod nas ga ima na pijacama da se kupi nelegalno.

On prenosi i savete veterinara da se trovanje „kreozanom“ uoči tako što pas počne da dahće brzo i puno da balavi i da tada treba ubrizgati psu kroz grlo hidrogen od tri odsto.

„I tako sve ponavljati dok na kraju ne počne da povraća čistu belu penu, pas mora da se hladi, kako god, ledena voda, led…I to je sve samo da biste mogli da dobijete na vremenu dok stignete do veterinara. Onda veterinar kreće sa terapijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari