“Ona je naša zvezda vodilja”: Udruženje “Jedna uz drugu” organizuje memorijalnu šetnju u čast Tatjane Antić 1Foto: J. Patarčić/Danas

U želji da odaju počast Tatjani Antić koja je ove godine preminula, ali je svojom borbom i hrabrošću nadahnula i ostavila neizbrisiv trag u njihovom životu, subotičko Udruženje “Jedna uz drugu” organizuje memorijalnu šetnju na koju su svi dobrodošli da prošetaju “Tanjinom stazom hrabrosti”.

Tatjana Antić je bila inicijatorka najpre okupljanja žena vođenih istom idejom, a potom i osnivanja Udruženja za podršku ženama obolelim i lečenim od raka dojke “Jedna uz drugu” 2020. godine u Subotici.

“Ona je prva osnovala Fejsbuk stranicu i tu su se žene počele prvo okupljati. Ta stranica sada već ima oko 2.000 pratilaca, a onda je, videvši potrebu i želju žena, jer smo sve obolele i prošle kroz to, prepoznala potrebu da jedna drugu podržimo, da jedna drugoj budemo pre svega podrška kroz lečenje ili u borbi sa posledicama lečenja, pa smo počele da osnivano i Viber grupu, a ubrzo smo uvidele da možemo i formalno osnovati i imati legalno registrovano udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke”, priča Milica Pećerić, predsednica Udruženja “Jedna uz drugu”.

Od tada Udruženje vrlo aktivno radi, a sve aktivnosti su usmerene na prevenciju, od predavanja u srednjim školama, preko pružanja direktne podrške ženama koje se susretnu sa dijagnozom, do pružanja pomoći ženama koje su kroz tu borbu prošle i žive sa posledicama u poboljšaju kvaliteta života.

“U proteklom periodu, nažalost, Tatjana Antić nas je napustila, ali njen duh je ostao sa nama. Ona je naša zvezda vodilja, mi sledimo njen put, aktivnosti i njena energija je preneta na sve nas. Mi smo sve započele pod njenom koordinacijom i nastavljamo onim putem koji je ona zacrtala. Nadamo se da ćemo uspeti onako dobro i kvalitetno da radimo kao što smo, neskromno mogu da kažem, radile protekle dve i po godine”, kaže Pećerić.

Zbog toga ova memorijalna šetnja neće biti samo sećanje na Tatjanu Antić, već i simbol naprekidne borbe svih žena za bolje uslove lečenja i naglašavanja potrebe za preventivnim pregledima.

“Oktobar je Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke i sve naše aktivnosti su najvećim delom usmerene na ovaj mesec, odnosno na skretanje pažnje i potrebe za preventivom i problematikom koja je vezana za ovu bolest, a to je sve veći broj obolelih žena i sve mlađi uzrast obolelih žena, ali i potrebe za buđenjem svesti i odgovornosti svake žene za svoje zdravlje. Time želimo da postignemo naš cilj, a to je da se žene što ranije javljaju da bi se karcinom što ranije otkrio jer je u tom slučaju izlečiv”, poručuje Milica Pećerić.

“Ona je naša zvezda vodilja”: Udruženje “Jedna uz drugu” organizuje memorijalnu šetnju u čast Tatjane Antić 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Veliku podršku Udruženju, kao i ženama koje se leče od karcinoma dojke pružaju onkolozi na Odeljenju onkologije Opšte bolnice Subotica, među kojima je i dr Teodora Bagi.

Prema njenim rečima, u Srbiji od raka dojke godišnje oboli između 4.500 i 4.600 žena, što odgovara broju da će otprilike svaka osma žena u toku života dobiti karcinom dojke.

“Naše pacijentkinje su obično preko 60 godina, ali dva odsto pacijentkinja su ispod 35 godina. Od ukupnog broja, pet odsto su ispod 40 godina, znači jako mlade žene, čije lečenje je vrlo traumatično, agresivno i obično predstavlja vrlo intenzivan period i za pacijentkinju i za porodicu i za nas”, kaže dr Bagi.

Ona dodaje i da oko 1.300 žena godišnje izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, a da su razlozi višestruki, od toga da zdravstvena posvećenost žena u nekim delovima Srbije nije na visokom nivou, do toga da se skrining pregledi i programi ne sprovode redovno, a kada se sprovode, mali broj žena se odazove.

“Skrining je kada tražimo bolest kod žena koje nemaju nikakve tegobe. Dakle, to nisu žene koje su nešto napipale, već su to žene koje na sebi nisu nikakve promene primetile. Na skining pregled se pozivaju žene u periodu od 50 do 69 godina, a da bi imao smisla, treba oko 72 do 75 odsto žena da se odazove. Kada su bili skrining pregledi i programi organizovani ranije, tu brojku daleko nismo postigli u Subotici”, ističe dr Bagi, podsećajući da se zahvaljujući skrining pregledima otkrivaju neinvazivni tumori koji se lako leče, jer je veličina tumora mala i u prvom stadijumu bolesti.

“Kada je bolest samo na ili u dojci, možemo očekivati izlečenje od 87 do 100 odsto. Svaki naredni stadijum, drugi ili treći, to su već lokalno odmaklije bolesti, veći tumori sa proširenjem u limfne čvorove u pazuhu, gde možemo očekivati povratak bolesti kod preko 50 odsto pacijentkinja, kompleksnije je lečenje i duže traje”, naglašava dr Bagi.

“Mi jesmo tu za lečenje i sva snaga, psihička, fizička, kao i naše znanje i edukacije, jesu u cilju da ovo obezbedimo pacijentkinjama, ali naš cilj treba da bude da organizujemo u ovom periodu posle kovida organizovani skrining i da skrenemo ženama pažnju da se u što većem broju odazovu skrining pregledu jer to jedino može da dovede do rane dijagnoze i izlečenja”, poručuje dr Bagi.

Šetnja “Tanjinom stazom hrabrosti” održaće se u petak, 20. oktobra, a okupljanje zainteresovanih učesnika biće u 16.30 časova na Trgu slobode.

Biće organizovan kratak prigodan program, uz puštanje balona u znak sećanja na preminule žene, a potom će se krenuti u šetnju od centra grada preko Radijalca do Dudove šume i nazad.

Nakon šetnje, u prostorijama Crvenog krsta Subotice biće organizovani preventivni pregledi za žene, jer je, kako su organizatori najavili, najznačajnija misija ovog događaja buđenje svesti o važnosti prevencije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari