Bio derbi ( Crvena zvezda – Partizan ), a na derbiju četiri gola, sve lepši od lepšeg, ponovo strani fudbaleri imali uloge kolovođa, a domaći vodonoša, teže povređena dvojica, lakše sedmorica navijača i niko nije životno ugrožen. Posle svega što smo imali u nekim nedavnim derbijima ovaj poslednji podatak mogao bi se nazvati i najvećim dostignućem u duelu večitih rivala. Ipak, realno je da je naša utakmica nad utakmicama posle mnogo godina konačno promovisala lepotu fudbalske igre.


Dočekasmo i to da njen najlepši deo nije pompa koja je prati desetak dana pre početka i nekoliko dana po njenom odigravanju.

Derbi ima tradiciju i neka traje. Ono što mu nije potrebno je apsolutno povlašćen status FSS, koji je odlučio da Zvezda i Partizan igraju u subotu, a svi ostali u nedelju ( jedan meč igran je u petak ). Takvu privilegiju nemaju Barselona i Real, Boka i River, Roma i Lacio… Pravi potez „Karadžićeve vlade“ reći će oni koji broje gledaoce na tribinama. Na Topčideru ih je bilo 40.000, na ostalih sedam duela 9. kola ukupno 6.500. Duel u Čačku između Borca i Novog Pazara videlo je 1.500 ljudi, u jednom izveštaju našao se i podatak – čak 1.500??? Večitim rivalima se i kad treba i kad ne treba izlazi u susret, asistira im se za sve, pa i na mađioničarske načine, da je da deo od te prevelike „pažnje“ vrate bar na svakom drugom derbiju, a ne praznim i praznjikavim fudbalom, osim u retkim izuzecima, kakav je bio ovaj poslednji. Otuda je potpuno razumljivo što je na adresu Crvene zvezde u utorak stigla pohvala Izvršnog odbora zajednice Superlige Srbije za organizaciju derbija i nikako nije jasno zašto je u istom paketu stigla i pohvala FK Novi Pazar za organizaciju pet utakmica u ovoj sezoni, istovremeno i zahvalnost gledaocima na Gradskom stadionu za ponašanje. Nije loše biti fin, loše je kad sa finoćom zakasniš. Poslednju utakmicu kao domaćini ,,plavi“ su odigrali 11 dana pre ove pohvale.

Nepopravljivi optimisti iz vrha naše fudbalske organizacije godinama su nas uveravali da će Superliga Srbije postati gledana kada na svim našim stadionima ugradimo reflektore, kada betonska sedišta ustupe mesto plastičnim stolicama i kada umesto po prašini i blatu fudbaleri potrče po prirodnoj travi. Manje – više sve to danas imamo, jedino i dalje fale gledaoci. Da su Pazar i Borac u prošlu subotu igrali na Gradskom stadionu stolice bi sigurno bilo popunjenije, ali ni približno brojci koja je pratila njihove prvoligaške ili drugoligaške megdane. Pre 25 – 30 godina i u Pazaru i u Čačku, verovali ili ne, na prijateljskim utakmicama dva kluba bilo je duplo više publike nego na subotnjem duelu kraj Morave. Dakle, ni stanje terena, ni nedostatak osnovnih uslova na stadionima, ni nerešeno pitanje huligana, ni nizak standard života, ništa više od toga ne može biti izgovor za nezainteresovanost publike za najbolju fudbalsku ligu Srbije. Naš najveći problem nije loš kvalitet fudbala. Superligi Srbije nedostaju važne utakmice, one kojima tepamo anglicizmom – derbi. Zašto ih nema više, moramo priznati, nisu krivi ni fudbalski organi, još manje Zvezda i Partizan, pa čak ni mnogo napadana beogradska mini tramvaj liga u sklopu Superlige Srbije. Što i danas sudar Novog Pazara i Borca ne bi bio utakmica koja se ne propušta? Prosto, svi ostali – oni koji se ne zovu Zvezda i Partizan – zajedno sa navijačima razmišljaju samo kako da uzmu meru bivšim beogradskim velikanima, pa te utakmice samoinicijativno proglašavaju derbijima ne hajeći mnogo što su za Zvezdu i Partizan to uglavnom obični dueli.

Fudbalski region Zapadna Srbija daje pet superligaša, više ih je jedino iz Beograda ( šest), a nema svoj derbi. Nema utakmicu za koju se danima živi, u kojoj su rivali dva najbolja kluba koja dolaze iz gradova koji nisu mnogo udaljeni jedan od drugog, a imaju dugu tradiciju međusobnih susreta. Pogrešno je tumačenje da je derbi samo tamo gde postoji duboka navijačka netrpeljivost koja ume da se graniči sa mržnjom. Takva utakmica bi možda i mogla da se nazove derbijem navijača, fudbalskim nikako. Uz sve uvažavanje, pobrojane preduslove ne ispunjavaju Mladost iz Lučana, Javor iz Ivanjice i Metalac iz Gornjeg Milanovca. Novi Pazar i Borac imaju sve što je potrebno da bi njihovi mečevi uvek bili derbiji, to nisu zato što su oba kluba svoje velike utakmice iz drugoligaške i prvoligaške ere zapečatila, a otpečatiće ih jedino ako se tamo nekog dana ponovo nađu među prvoligašima, odnosno tamo gde nema Zvezde i Partizana. Ništa se ne bi promenilo i da ovaj region u Superligi predstavljaju klubovi daleko većeg renomea, kao što su užička Sloboda, Radnički iz Kragujevca, Mačva iz Šapca ili Sloga iz Kraljeva. Neki od njih su bili deo elite, ali derbija nije bilo.

Neredi na stadionima nisu naš patent i nisu vandalizmi karakteristika samo našeg derbija i naše lige. Samo što se to u Evropi desi jednom, pa ko zna kada sledeći put, a kod nas ne prestaje i samo dobija sve složenije oblike. Bilo bi lepo da je beogradski derbi značio i uvod u drugi lepši fudbalski život i ne bi bilo dobro da je utakmica u Čačku najavila početak problema tamo gde ih ranije nije bilo. Nema evropske lige bez velike utakmice i nema lige bez čitavog niza velikih rivalstava između klubova koji nisu deo najveće evropske scene, a njihove sudare redovno euforično prati između 10.000 i 20.000 gledalaca. Takvi su, recimo, dueli za koje živi italijanska pokrajina Lombardija ( iz koje su i FK Milan i FK Inter ) između Atalante i Breše ili španska Galicija, čiji je derbi Selta – La Korunje pun naboja, u holandskoj provinciji Gelderland sve staje kad se sastaju njihovi najbolji klubovi Vitese iz Arnhema i Nec iz Nijmegena. Da i u tzv. normalnom svetu ne vlada savršeni red najbolji primer je ovaj nama malo poznati holandski derbi. Golman Vitesea Pit Velthuizen rođen je u Nijmegenu i u njemu i sad živi. Navijači Vitesea ga obožavaju, a njegovi sugrađani ga prilikom svakog derbija dočekuju vređanjem sa tribina u kojem je u glavnoj ulozi njegova supruga, jer je u navijačkim pesmama redovno povezuju sa najstarijim zanatom na svetu. Mislite li da bi u Srbiji u nekom drugom gradu van Beograda to bilo moguće? Ne bi, jer kad se kaže derbi to je kod nas drugo ime za nerede.

Na utakmicama između Novog Pazara i Borca nikada nije bilo sukoba između navijača, rezultatska neizvesnost je krasila svaku utakmicu, osim ovu poslednju i opet na tribinama mizernih 1500 duša. Pa i to je bilo dovoljno da vatreni navijači Borca naruše tradiciju „mirnih utakmica“ dva kluba. Iznenađujuće i neshvatljivo. Isti ti navijači bodrili su klub i kada su prošle godine sa mnogo uspeha dres Borca nosili sadašnji kapiten Novog Pazara Irfan Vusljanin i mladi Alen Mašović, koje su Čačani odlično prihvatili.

Fudbalski klub Novi Pazar uputio je zvanični dopis Zajednici superligaša u kojem se ukazuje na nedolično ponašanje navijača čačanskog kluba i nezadovoljstvo reakcijom službenih lica, sudija, delegata, koja su se oglušila na nacionalističko skandiranje domaćih navijača. U saopštenju se navodi da je skandalozno da delegat i sudija na meču ostanu gluvi i slepi i da dozvole da se utakmica igra u takvom ambijentu. „Nekoliko puta skrenuli smo pažnju delegatu na nacionalistička skandiranja, na šta nam je odgovorio da on tu ne može ništa i da će se navijači smiriti. Tek kada je predstavnik našeg kluba demonstrativno napustio klupu i izašao sa stadiona delegat je dao instrukcije zvaničnom spikeru, koji je u 92. minutu pozvao publiku da fer i sportski navijaju, kao što su to radili i do sada“. Svakodnevnica je da se sa tribina čuju povici: ,,Srbija Srbima, pale mi se džamije, svaki Turčin zna, svaka bula zna, srpski sin zaklao Murata“. Kada se slično dogodi u Novom Pazaru zaustavljaju se utakmice, povlače se igrači sa terena, naš klub bude kažnjen, a u novinama se pišu feljtoni o nacionalizmu. Kad se to dešava na drugim stadionima svi ćute – delegati, sudije, Fudbalski savez Srbije, mediji“, primećuje FK Novi Pazar.

Nema nam druge do da se pomirimo sa realnošću. Imamo jedan derbi i veliko je pitanje kada ćemo imati još neki i da li ćemo ga uopšte ikada i imati. Možda, kad Crvena zvezda ili Partizan poput Glazgov Rendžersa ,,odu na četvorogodišnje odsustvo iz elite“. Dok su oni deo Superlige postojaće „Oni“ i „Oni drugi“. Oni drugi su naravno svi koji se ne zovu Crvena zvezda i Partizan. Dok se tako nešto ne dogodi utakmicu Novi Pazar – Borac će u zavisnosti od toga gde se bude igrala gledati između 1500 i 5.000 posetilaca i ispred nje neće stajati epitet derbi kola, u Superligi sigurno ne. S druge strane, ako nam derbiji služe za promociju nekulturnog i nacionalističkog navijanja, čemu onda potreba za njima?

„Zapaljiva“ retorika Pazaraca

Član UO Borca iz Čačka Branko Terzić osudio je zapaljivu retoriku pojedinih članova uprave FK Novi Pazar, koji su po njemu na taj način tražili izgovor za zasluženi poraz na terenu. „Istina je skandirali su naši navijači bar dvadesetak puta ,,Kosovo je Srbija“. Ako ih je to uvredilo sledeći put će isto pevati ceo stadion. Zar se Novi Pazar ne nalazi u Srbiji, zar ih to vređa! Laž jer da su Čačani na bilo koji način želeli da uvrede građane Novog Pazara, stručni štab i članove uprave. Uostalom, postoji snimak utakmice, sve se može i čuti i videti. Koliko je samo Novopazaraca igralo u našem gradu, nikada niko nije doživeo ni najmanju neprijatnost. Neka se gospoda sete prošlogodišnje utakmice na njihovom stadionu, prekida posle teške povrede našeg golmana Nikole Petrića zbog stotinu bačenih petardi, brojnih uvreda… Kao da smo utakmicu igrali u Bejrutu! Nismo mogli da prećutimo najnoviji bruku iza koje, siguran sam, ne stoje čestiti sportski radnici iz Novog Pazara“!

Stižu „romantičari“

Bezidejni Novi Pazar bio je lak plen Čačana. Domaćin je do prednosti došao golom Miletića u 25. minutu, da bi posle isključenja Protića u 47. minutu Borac za dva minuta završio sav posao golovima Vujaklije u 54. i Jevtovića u 55. minutu.

U 10. kolu sutra Novi Pazar dočekuje OFK Beograd. Romantičari su u završnici prelaznog roka mladi tim osetno pojačali iskusnim igračima Darijom Damjanovićem ( bivši fudbaler N. Pazara ) i nekadašnjim zvezdašima Mikićem i Ignjatijevićem, kao i trenerom Dragoljubom Bekvalcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari