Onlajn izložba „Srebrenica: Hronologija jednog genocida“ 1Foto: Irmct.org

U susret obeležavanju godišnjice genocida u Srebrenici (11. jul), Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) u Hagu poziva sve zainteresovane da pogledaju onlajn izložbu „Srebrenica: Hronologija jednog genocida“.

Izložba predstavlja svojevrsno putovanje kroz događaje u Srebrenici i njenoj okolini od kraja juna pa sve do oktobra 1995. godine.

Svaki u nizu hronološki poređanih događaja ilustrovan je kratkim video snimkom ili foto galerijom baziranim na svedočenjima preživelih žrtava i insajdera iz struktura bosanskih Srba, kao i vizuelnih materijala prikupljenih u predmetno vreme i tokom istrage srebreničkih događaja.

„Dokazi izvedeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizmom pokazuju da je nakon pada Srebrenice ubijeno ili nestalo do 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. U isto vreme, oko 30.000 muslimanskih žena i dece iz srebreničke enklave prisilno je premešteno. Navedeni zločini planirani su i organizovani od strane najviših državnih, vojnih i policijskih struktura bosanskih Srba”, ukazuju iz Mehanizma.

U više predmeta pred MKSJ-om i Mehanizmom zaključeno je da je u julu 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid.

Izložba prati događaje povezane sa genocidom u Srebrenici koji bi se mogli podeliti u tri faze – planiranje (kraja juna i početak jula 1995.), sprovođenje u delo (od 11. jula 1995. nadalje) i prikrivanje (septembar i oktobar 1995.).

Izložba se nalazi na ovom linku: https://www.irmct.org/specials/srebrenica/timeline/bhs/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari