Onlajn studentski sajam: Upoznaj francuske univerzitete 1Izvor: Francuski institut u Srbiji

Ambasada Francuske u Srbiji, Francuski institut u Srbiji i njegova kancelarija Campus France, organizuju drugi onlajn studentski sajam kako bi podstakli studente da studiraju u Francuskoj.

Onlajn studentski sajam: upoznajte francuske univerzitete održaće se u sredu od 10 do 18 sati na platformi http://sr.studyinfrancevirtualfairbalkans.com/, saopštio je Francuski institut.

Studenti će dobiti precizne informacije o mogućnostima kako da finansiraju svoje studije, posebno kroz program ERASMUS+ i stipendije Vlade Republike Francuske kao i sve praktične i logističke aspekte studija u Francuskoj.

Učesnici sajma će imati priliku da se upoznaju sa predstavnicima državnih Univerziteta iz Ruana, Kana u Normandiji, Poa, Univerziteta Azurna obala, Lion 1, Bordoa, Burgonje Franš-Kontea…, prestižnih francuskih tzv. velikih škola posebno Sciences Po, Ecole polytechnique ili inženjerskih škola poput IMT Nord Europe, ESTP Paris, Naionalne visoke škole za hemiju iz Rena, škole INSA iz Ruana, biznis škola EM Lyon, NEOMA Business School, BREST BUSINESS SCHOOL, IAE Aix-Marseille, umetničkih škola SPEOS Paris Photographic Institute, INSTITUTA Pol BOKIZ specijalizovanog za kulinarstvo kao i predstavnike Fondacije Tempus Erasmus + i frankofonih studijskih programa u Srbiji i Bugarskoj.

Broj srpskih studenata koji su upisani u francuske visokoobrazovne ustanove je stabilan: u univerzitetskoj 2020/2021, oko 650 studenata se upisalo, a oko 40 su imali stipendiju Vlade Republike Francuske, dok je 19 srpskih istraživača ostvarilo pomoć za mobilnost u okviru naučno-istraživačkih projekata sa francuskim timovima.

Francuski visokoobrazovni sistem oslanja se na mrežu od 3.500 državnih i privatnih ustanova, u ovom trenutku postoji više od 1.600 studijskih programa na engleskom jeziku, a 41 odsto studenata doktorskih studija su inostrani.

Francuska zauzima šesto mesto kada su u pitanju troškovi ulaganja u istraživanja i razvoj, navode iz Francuskog instituta samo neke od razloga za izbor studija u ovoj državi.

Povodom otvaranja sajma, Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, predstaviće novi program pod nazivom „Study in France – Work in Serbia“, koji je pokrenut 5. novembra i koji će obuhvatiti organizovanje tematskih okruglih stolova.

Ambasada Fracuske i Francuski institut u Srbiji objavili su novi konkurs 30. oktobra za dodelu stipendija Vlade Republike Francuske za Master 2 i doktorate u komentorstvu za univerzitetsku 2022/2023.

Konkurs je otvoren do 28. marta 2022. Stipendije Vlade Republike Francuske namenjene su kandidatima koji imaju dobar nivo francuskog i/ili engleskog jezika, odličan akademski profil, a dodeljuju se za sve oblasti i studijske programe u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari