Opada broj novoinficiranih u Užicu 1Užička bolnica Foto: Nenad Kovačević

U Užicu, koje je bilo u vrhu u Srbiji po broju novozaraženih tokom pethodnog meseca, prema zvaničnim podacima, poslednjih nekoliko dana broj novonficiranih se smanjuje. S druge strane, ne smanjuje se broj pacijenata u kovid i opštoj bolnici.

„Ne bih mogla da kažem da epidemija jenjava. Uvek je manje testiranih tokom vikenda i treba sačekati kraj sedmice da vidimo kakva će biti situacija“, kazala je za Danas dr Aleksandra Andrić, epidemiološkinja u užičkom Zavodu za javno zdravlje.

Njene tvrdnje dokazuje činjenica da su, od jutros, ponovo gužve ispred kovid ambulante u centru grada, dok je za vikend bilo svega nekoliko ljudi.
Prethodnog dana infekcija je potvrđena kod 77 lica, što je znatno manje od dnevnih proseka prethodnog meseca, kada su bila i do 182 slučaja infekcije. U kovid bolnici i opšoj bolnici je trenutno 301 bolesnik, od kojih je 19 na respiratorima. U dnevoj bolnici se leči 106 građana.

U septembru je epidemiska situacija u gradu bila najgora od početka pandemije, jer je bilo 3.378 novonficiranih. Poređenja radi, u avgustu ih je bilo 796, julu 68, a u junu 34. U avgustu, od 2.872 testiranih, pozitivno je bilo 796 ili 28 odsto, ali to učešće se znatno povećalo od 1. do 29. septembra, kada su testirane 6.433 osobe, od kojih je bilo pozitivno 3.216, što je 50 odsto testiranih.

„U septembru je registrovan najveći broj inficiranih korona virusom od početka epidemije. Uspostavljen je epidemiološki nadzor nad školama, a na nedeljnom nivou regustruje se od 200 do 300 zaražene dece, uzrasta od 6 do 18 godina, korona virusom“, piše u izveštaju Gradskog štaba za vanredne situacije, koji je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, pre neki dan, podnela Skupštini grada.

Međutim, užiki štab nije proglašavao vanrednu situaciju, smatrajući da za to „nisu ispunjeni svi uslovi“, koji se, kako su objasnili, „ne tiču samo broja inficiranih, nego stanja u bolnicama u kojima još uvek ima postelja“.

S druge strane, državni Krizni štab, Institut „Batut“ i Ministarstvo zdravlja nije reagovao na zahtev užičkog štaba koji je, 15. septembra, zatražio saglasnost za uvođenje zabrane puštanja muzike i njeno izvođenje uživo od 23 časa do šest sati ujutro, kao i da se do 21 čas zabrani rad svih objekata u kojima se organizuju javna i privatna okupljanja.

U izveštaju užičkog štaba je navedeno i to da je u gradu vakcinisano 54 odsto odraslog stanovništva i da je treću dozu primilo 6.000 lica, ali da je najmanje vakcinisanih među mladima do 25 godina i da je u toj starosnoj grupi došlo do značajno većeg zaražavanja.

„Učešće te grupe u broju novozaraženih iznosi 13,4 odsto, a ranije je bilo manje od osam odsto“, navodi se u izveštaju.

Ocenjuje se da se „pozitivni efekti vakcinacije vide kroz činjnicu da je među novoobolelima svega 20 odsto vakcinisanih, kao i to da oni, prilikom obolevanja, imaju blage kliničke slike“.

„Intenzitet širenja virusa i pojava delta soja dovodi do tzv. „proboja imuniteta“ i kod vakcinisanih, tako da se može očekivati povećanje učešća vakcinisanih u broju novozaraženih“, piše u izveštaju užičkog Štaba za vanredne situacije.

 

Vakcinacija stala

Gradonačelnica je navela da je ocenila da je epidemijska situacija posledica „mutacije virusa i zastoja u vakcinaciji“. „Odlično smo krenuli sa imunizacijom, a onda je vakcinacija stala i zbog toga smo došli u ovakvu situaciju“, poručila je gradonačelnica i pozvala građane da se vakcinišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari