U Srbiji se krompir gaji na 50.000 hektara i u proteklih 10 godina stalno se smanjuje proizvodnja te poljoprivredne kulture, kaže profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu Zoran Broćić.
Na okruglom stolu u okviru 52. Dragačevskog sabora trubača pod nazivom „Da nijedan krompir u Srbiji ne propadne“ bili su najveći domaći proizvođači krompira.
Broćić je ukazao da je nepovoljno i to što Srbija najviše izvozi sirov krompir, a istovremeno uvozi prerađevine.
Kako je naveo, 91 odsto krompira koji se izvozi je sirov, ali Srbija zato uvozi ogromne količine prerađevina od krompira.
– Najveća proizvodnja organizuje se u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, gde se proizvodi četvrtina ukupnih količina u Srbiji – rekao je Broćić.
On je pomenuo primer da 4.000 tona smrznutog krompira Srbija dobija iz uvoza, a svi uslovi postoje da se to radi u domaćoj industriji. Srpskim proizvođačima krompira u Guči italijanska kompanija „Lematik“ iz Breše prikazala je najsavremeniju tehnologiju za preradu krompira i proizvodnju biogasa.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.