Operacija Beograd

20. oktobar 1944.

Ostavite komentar


  1. Ovako izgleda kad o istorijskim događajima piše neko ko nije član udruženog zločinačkog poduhvata kao što Pavlović, Nikolić, Dimitrijević, Cvetković, Marković, Marković, Bjelajac, Dimić, Đuretić, Petranović … jesu. Ko je ovaj tekst pročitao realnije će u buduće posmatrati NOB. Hvala g. Coliću.

  2. Hvala g.Colicu na iznetim cinjenicama i detaljima kako je tekla operacija oslobadjanja Beograda. Zahvalna sam mu i na istini o ulozi i kraju Draze Mihailovica, koju kvaziistoricari sramno precutkuju, praveci od njega nevinu zrtvu. Nisam istoricar, vec neko ko logicno razmislja, pa mi je jasno da je Draza odbivsi naredbu suverena da se stavi pod komandu Tita, odmetnik na koga svako moze da puca. Komunisti su mogli da ga likvidiraju prilikom hvatanja i zavrse pricu bez sudjenja. O ovome sam vise puta pisala u komentarima citalaca, ali sada sam nasal potvrdu da ne gresim. Jos bi dodala, za one koji nece da znaju da je brigadni general Ficroj Maklejn, karijerni diplomata i Cercilov licni prijatelj, direktno komunicirao sa ‘prime minister’ obavestavajuci ga sa terena o zbivanju sa JU ratista. Britanci su desifrovali nemacki radio saobracaj i iz nemackih depesa saznaju ko se bori protiv Nemaca pa na osnovu toga salju vojnu misiju kod partizana na celu sa kapetanom Stjuartom, koji gine na Sutjesci. Zamenio ga e Skotlandjanin Ficroj Maklejn ciju objektivnost niko ne moze da ospori.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.