Američka vojska od 2004. iskoristila je tajna ovlašćenja za izvođenje desetak prethodno neotkrivanih napada protiv Al Kaide i drugih pobunjenika u Siriji, Pakistanu i drugim mestima, izjavili su visoki američki zvaničnici. Vojne akcije, koje su obično izvodile specijalne operativne snage, odobrio je u proleće 2004. kao tajno naređenje ministar odbrane Robert Gejts uz saglasnost američkog predsednika Džordža Buša.

 Tajno naređenje dalo je tada vojsci zeleno svetlo da napada terorističke mreže Al Kaide svuda u svetu, kao i širi mandat da sprovodi operacije u zemljama koje nisu u ratu sa SAD.

Neke vojne misije sprovođene su u tesnoj saradnji sa CIA, saopštili su visoki američki zvaničnici, koji su izjavili da su i u drugim, kao i specijalnoj operaciji u Siriji 26. oktobra ove godine, vojni komandanti delovali uz podršku operacija kojima je upravljala CIA.

Američki zvaničnici jasno su istakli da nije bilo upada u Iran uz korišćenje ovlašćenja, ali su nagovestili da su američke snage sprovodile izviđačke misije u Iranu, uz pomoćdrugih tajnih direktiva. Naređenje iz 2004. bilo je iskorak u evoluciji kako američka vlada pokušava da ubije ili uhapsi terioriste Al Kaide širom sveta. Direktiva je izdata nakon što je Bušova administracije većdala šira ovlašćenja obaveštajnim agencijama da tajno hapse i ispituju osumnjičene teroriste. Naređenje iz 2004. identifikuje 15 do 20 zemalja, uključujući Siriju, Pakistan, Jemen, Saudijsku Arabiju i nekoliko drugih zemalja Persijskog zaliva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari