Svečanom sjednicom Skupštine opštine Pljevlja i polaganjem vijenaca na spomen kosturnicu na Stražici 20. novembra, obilježen je Dan opštine. Svečanoj sjednici koja je održana u Domu vojske prisustvovao je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.


Pored predsjednika Vujanovića sjednici su prisustvovali predstavnici Vlade Crne Gore, sekretar Zajednice opština Crne Gore Rajko Golubović, ambasador Srbije Zoran Lutovac, ambasadorka Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Petrić, ambasadorka Ukrajine Oksana Sjusarenko, predstavnici ambasada Rusije i OEBS-a, članovi Udruženja boraca NOB, predstavnici gradova prijatelja i gradova u okruženju, Vojske Crne Gore, vjerskih zajednica, Udruženja Pljevljaka iz dijaspore, političkih partija i NVO, raniji predsjednici Opštine, dobitnici Novembarskih nagrada, privrednici. Sjednici, kao i ranijih godina, nisu prisustvovali odbornici Nove srpske demokratije.

Svečanu sjednicu je otvorio predsjednik SO Pljevlja Božidar Bajić, a nakon toga intonirane su dvije strofe državne himne. Potom je minutom ćutanja odana počast svim stradalim rodoljubima koji su dali svoje živote za oslobođenje Pljevalja, kao i svim preminulim građanima između dvije sjednice. Šef kabineta predsjednika opštine Rajko Palibrk pročitao je telegrame čestitki premijera dr. Igora Lukšića i predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića. Predsjednik opštine Pljevlja dr Miloje Pupović u svom govoru istakao je da se ovih dana izvode glavni građevinski radovi na gradskom Trgu 13. jul pod nazivom „Modernizacija gradske infrastrukture u opštini Pljevlja“.

– Izrada glavnog projekta rekonstrukcije Doma kulture je u završnoj fazi, u toku je revizija i prikupljanje potrebnih saglasnosti za dobijanje građevinske dozvole, ova dokumentacija košta 49 hiljada evra, a što se tiče opremanja Doma kulture sa scenskom tehnikom, audio i video sistemom dopremljen je potreban materijal, a početak montaže je uslovljen dobijanjem građevinske dozvole, istakao je Pupović. Predsjednik opštine Pljevlja očekuje ispunjenje svih obaveza prema opštini po zakonu o finansiranju lokalne samouprave.

– Imajući u vidu postojeći nivo duga opštine, izvjesno je da će u naredne četiri godine 40 do 50 odsto prihoda morati biti davano na izmirenje već stvorenih obaveza ukoliko se ne obezbijedi neki drugi novi izvor finansiranja opština što je u nadležnosti države, rekao je Pupović i naglasio da je trenutno najveći problem u opštini nezaposlenost. „Prema podacima biroa rada, stopa nezaposlenosti u Pljevljima je 22,8 odsto i najveća je u Crnoj Gori. Na birou rada evidentirano je 2.640 lica koja traže posao. Od toga je 255 sa završenim fakultetom, a 929 sa završenom srednjom školom“ rekao je Pupović. Predsjednik Vujanović je izrazio zadovoljstvo onim što je urađeno u Pljevljima između dva praznika.

– Želim da iskažem očekivanje da će se zaista izuzetni resursi Pljevalja iskoristiti i obezbijediti bolji kvalitet života i bolji ekonomski ambijent u Pljevljima. Mislim da će uz dobru komunikaciju opštine, Vlade i svih onih donatora koji su spremni i kroz organizacije kroz koje djeluju i pomažu lokalnu upravu i infrastrukturu, Pljevlja imati svoj razvoj koji zavređuju njegovi resursi, istakao je Vujanović.

Prije svečane sjednice na spomen kosturnicu na Stražici položeni su vijenci i odana je pošta svim stradalim u oslobođenju Pljevalja od fašističkog okupatora. Vijence su položili predstavnici lokalne uprave, predstavnici OBNOR-a i političke partije SNP, DPS i SDP. Prisutnima se obratio predsjednik Organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata Vidoje Despotović.

– Na današnji dan su partizanske jedinice III Proleterske Sandžačke Narodnooslobodilačke udarne brigade oslobodile Pljevlja od fašističkog okupatora i kvinsliške vlasti. To je bilo posljednje oslobođenje Pljevalja u njihovoj istoriji. Ove godine uz učešće svih, kod nas je obilježeno 100 godina od oslobođenja od turske vlasti 27. oktobra 1912. god, a na ovaj dan Pljevlja su oslobođena i 1918. godine od austrougarske okupacije i vlasti. Ostalo je nama i svim generacijama da pamte ove dane i oslobođenja, kada je naš narod krvlju sinova ovog naroda izvojevao i oslobođenje ovog kraja“, između ostalog istakao je Despotović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari