Opet časovi po 30 minuta 1Sa ranijih protesta / Foto: FoNet Dragan Antonić

Časovi u osnovnim i srednjim školama danas će trajati po 30 minuta, jer sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja ponovo organizuju štrajk, nezadovoljni predlogom platnih grupa i razreda.

Kako saznaje Danas, ministar prosvete Mladen Šarčević pozvao je predstavnike sindikata na pregovore u četvrtak, a od epiloga tog razgovora zavise i dalji koraci prosvetara.

Podsetimo, posle protesta ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave 31. avgusta, prosvetari su štrajkovali 3. septembra, a planirana su još tri štrajka – danas, 19. i 27. septembra. Ukoliko ne bude dogovora, sindikati najavljuju moguću radikalizaciju protesta u školama, i to tako što bi svakog dana držali skraćene časove od 30 minuta.

Jedinstven nastup sva četiri sindikata obrazovanja nije pod znakom pitanja, iako su Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS „Nezavisnost“ oštro reagovali na istupanje Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola Beograd, koji je ocenio da štrajk 3. septembra „nije uspeo jer nije zadat udarac ministru“. Antić, koji je i potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kritikovao je i nejedinstven nastup prosvetnih radnika, jer 3. septembra nisu štrajkovali u isto vreme.

– Ne znam u čemu je problem ako se kaže istina. Da bi nas vlast shvatila ozbiljno, štrajk mora da bude dobro pripremljen. Organizacija jednog ozbiljnog štrajka u svetu košta između 30.000 i 50.000 evra. Naši sindikati nemaju te pare, ali zato treba biti originalan i sa puno ideja kako bismo uspeli da nadmudrimo vlast. Moj lični stav je da bi prosvetni radnici trebalo više dana zaredom da budu na ulici između 12 i 13 sati ili između 13 i 14 – smatra Antić, koji veruje da bi jedino radikalnijim pristupom „uspeli da „zadaju udarac koji će vlast osetiti“.

Upitan da li su performansi, koje je više puta organizovao Forum srednjih stručnih škola Beograda, imali efekta, odgovara da je cilj takvih okupljanja u kojima učestvuje 60 do 80 ljudi da se kroz humor poruči ministru da ne radi dobro i u korist obrazovanja. Na pitanje zašto učestvuje u protestu za koji smatra da nema efekta, Antić je rekao da poštuje odluke sindikata čiji je član, ali da ne želi da idealizuje ono što ne valja.

Na naš komentar da je utisak da se u školama ne dešava ništa dramatično i da se mnogi nisu odazvali pozivu sindikata da drže skraćene časove, Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, kaže da se štrajk tek zahuktava i da ne isključuje opciju da bude radikalizovan.

– Ako časovi svakog dana budu trajali po 30 minuta, ne znam kako će se sprovesti zamišljene reforme u obrazovanju. Lično nisam spremna da uvedem svoje članove u nezakonit štrajk, jer bi im bile oduzete dnevnice, na šta ministar ima pravo po zakonu – kaže Ilić, napominjući da su prosvetni radnici ovog puta ostali usamljeni i da ih nije podržao nijedan sindikat iz drugih javnih službi, iako i među njima ima nezadovoljnih predlogom platnih grupa i razreda.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, smatra da se o uspehu ili neuspehu štrajka može govoriti tek kad se završi.

– Niko nije rekao da neće biti radikalizacije. Ne bih komentarisala stavove drugih sindikata, ali mi u Uniji smo uvek ozbiljno pristupali štrajku – ističe Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari