Više hiljada poštovalaca lika i dela Josipa Broza Tita posetilo je juče „Kuću cveća“ u Beogradu i odalo poštu bivšem doživotnom predsedniku SFRJ, na godišnjicu njegove smrti. Autobusi iz svih krajeva bivše Jugoslavije pristizali su juče tokom dana u Beograd, sa putnicima različitih generacija, koji su želeli da posete mesto gde je Tito pre 31 godinu sahranjen.


Joška Broz, Titov unuk, položio je venac u ime porodice, ali i Komunističke partije na čijem je čelu. Činjenicu da sve veći broj mladih posećuje Kuću cveća, za razliku od ranijih godina kada su Titov grob posećivale mahom starije generacije, Joška Broz objašnjava teškom ekonomskom situacijom „za razliku od onog vremena“.

– Najbitnije je da su mladi shvatili da je došlo vreme da se poprave stvari koje su uništavane proteklih 30 godina. Narod je u svim bivšim republikama doveden do ivice siromaštva. Jedini način da započnemo borbu za bolji život je da se ponovo nekako udružimo po ekonomskim pitanjima – kaže Joška Broz.

Titova udovica Jovanka Broz poslala je venac, a pored zastava sa petokrakom, partizanskih i pionirskih obeležja, bedževa i znački, bilo je i onih koji su jučerašnji dan posvetili Titovoj udovici prodajući knjige koje govore o njoj.

Na parkingu ispred Kuće cveća i Muzeja 25. maj pristizali su autobusi iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Najviše ih je bilo iz Zagreba i Rijeke. Članovi Saveza udruženja boraca Slovenije dolaze već nekoliko godina u Kuću cveća, a kažu da redovno organizuju ture „Putevima bitaka jugoslovenskih naroda“. Ovo udruženje u Sloveniji broji oko 55.000 članova.

– Naravno da nisu svi iz vremena NOB-a, ali puno mladih zna kako se nekada živelo po pričama svojih roditelja. Oni bi želeli da se to vreme vrati. Tada smo svi bili jednaki, a danas su razlike između bogatih i siromašnih sve veće. Bivše jugoslovenske republike moraju da sarađuju. Nekada nas je vezivala zajednička država, a uskoro ćemo svi, neko pre, neko kasnije, u Evropsku uniju, tako da ćemo ponovo biti pod istim krovom – zaključuje Franko Pleško iz slovenačkog Saveza boraca.

Sve veći broj ljudi

Lider jugoslovenskih komunista i doživotni predsednik države, umro je 4. maja 1980. u Ljubljani, a sahranjen je četiri dana kasnije u Kući cveća u Beogradu. Sahrani je prisustvovalo više od 700.000 ljudi, 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta. Kuću cveća tokom 2009. posetilo je 73.000 ljudi, a prošle godine 100.540.

Čitulje za Tita

Čitulje povodom 31. godišnjice smrti Josipa Broza Tita objavljene su juče u beogradskom dnevnom listu „Politika“. „Za života si postao živa legenda a danas si Tito – titan“, piše u čitulji beogradskog preduzeća „Marković Siniša i Ortak“. U čitulji Udruženja za negovanje tradicije dobrovoljnog omladinskog rada „Pavle Korčagin“ kratko se navodi: „Mi stojimo postojano“. Nevladina organizacija Generalni konzulat SFRJ, sa sedištem u Tivtu u Crnoj Gori, objavila je čitulju u podgoričkim listovima „Pobjeda“ i „Dan“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari